Златко Баретата влиза в затвора (обзор)

Приятели и медици изнасят простреляния Златомир Иванов-Златко Баретата на 29 януари 2013 г. на стълбите пред Съдебната палата в София.

С присъда от 6 години и половина затвор приключи делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата като бос на престъпна група за разпространение на дрога, наречена „Фирмата“. Други десет от общо 21 подсъдими бяха признати за членове на бандата му и за притежание на наркотици и получиха до 5 години затвор. Това решиха окончателно съдиите Вероника Имова, Севдалин Мавров и Даниела Атанасова от Върховния касационен съд.

Същата присъда Баретата получи през 2014 г. от Софийския апелативен съд, който намали от 8 г. на 6 г. и 6 месеца наказанието заради проточването на делото, започнало през 2010 г. В мотивите си магистратите посочиха, че за забавянето подсъдимият няма вина. По време на процеса на втора инстанция през 2013 г. бившият командос бе надупчен от четири куршума на входа на Съдебната палата и се наложи да се лекува 14 месеца. Атентаторът досега не е разкрит.

От присъдата на Баретата ще се приспадне времето, в което той е бил задържан под стража и под домашен арест. „Според закона два дни задържан вкъщи се зачитат като един ден лишаване от свобода“, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На практика Баретата е изтърпял повече 4 г. и половина и му остават да лежи по-малко от 2 години.

За по 5 г. в затвора влизат Даниел Кръстев, Евгени Евтимов и Коста Трифонов. 3 г. ще лежат Борислав Секулов, Кирил Атанасов и Марин Вълчев, а Иван Величков - 4. Година и шест месеца решетки получи и Стоян Дичев. Всички те са признати за участие в бандата на Баретата. Други бяха наказани само като дилъри на дрога. Васил Колев получи година и половина заради хероин за 120 лв., Росен Иванов получи 9 месеца за 0,28 г марихуана, оценени на 1,68 лв. Богдан Василев и Мартин Горески отнесоха по 1000 лв. глоба за трева за около 10 лв.

Според обвинението „Фирмата“ на Баретата пласирала хероин и синтетична дрога в страната. Само от оборота за седмица босът прибирал по 200 000 лв.
Сред оправданите за „Фирмата“ е прочулият се наскоро Ивайло Борисов-Ториното, чиито гардове пребиха с палка шофьор на Околовръстното шосе в София заради изсвирване с клаксон.

ВКС потвърди, че Баретата и Мартин Димитров са невинни за убийството на пернишкия наркобандит Румен Стефанов-Алф, разстрелян през 2007 г.

Баретата е подсъдим по други две дела, които се разглеждат в спецсъда. По едно от тях е съпроцесник с Ториното и други осмина за наркотрафик в София и по Черноморието. А по другото - с бизнесмена Милко Милков-Понса и още трима за източване на 8 млн. лв. ДДС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право