„Общинска банка” ще е посредник за 25-те милиона лева облигации на Сливен

„Общинска банка” АД ще е инвестиционен посредник за емисията от облигации, които общината в Сливен ще пласира в размер на 25 милиона лева – съобщи зам.-кметът по финансите Румен Иванов.

„Единствените такси, които общината ще плати, са към централния депозитар, от 1600 лева. Договорен е 2,1 лихвен процент надбавка плюс 6-месечен СОФИБОР или към момента – 2,47 на сто, като е договорена и горна граница от 5 процента за целия срок на плащане от 15 години. Като се има предвид, че държавата в момента се финансира на 3,4 процента – а държавата е с доста по-висок рейтинг от общината – може да се каже, че сме постигнали доста добри параметри” – коментира Иванов.

Кметът Стефан Радев поясни, че разговори за инвестиционно посредничество са водени и с други банки, но до краен резултат се е стигнало с „Общинска банка”. Подписан е договор, очакванията са, че емисията ще бъде пласирана на 100 процента.

През март общинският съвет одобри предложението на кмета за облигационния заем. С 12 млн.лева от него ще бъдат разплатени задължения по капиталовата програма, с още толкова ще бъдат погасени два кредита на общината.

Отделно Сливен иска 8 млн.лева безлихвен заем от държавата заради просрочени задължения. Облигационният и безлихвеният заем се налагат заради свръхзадлъжнялост на общината, която възлиза на над 40 млн.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони