Руми - балерина, която сияе

10-годишно момиченце печели американския гран при

Май няма балерина, която да не е плакала в балетната зала. Неканените сълзите изскачат по ред причини: от яд към себе си, от невъзможност да накарат тялото си да извърши неща, почти непосилни, от унижение - защото смятат, че са се провалили.

Всички плачат по едно или друго време, освен може би една - 10-годишната Румелина Дилчева, която през последните две години прославя България по балетните конкурси по света. Лицето на Руми редовно свети в усмивка, дори и в най-тежките моменти. Сериозна е само когато е силно концентрирана в балетните упражнения на станката. Работи като възрастен - мотивирана, изключително работоспособна и търпелива. А щом настъпи време за сцената, Руми засиява.

Ето какво разказва за нея примабалерината Маша Илиева, в чиято школа се обучава Румелина. “Руми дойде на 3 годинки в школата и като всяко дете си беше малко разсеяна и непрекъснато правеше някакви смешни физиономии. Забелязах я, когато трябваше да замести едно момченце (а обикновено момиченцата на нейната възраст държат непременно да са с пачки!) и се справи блестящо. Публиката я видя за първи път в ролята на Герда в “Снежната кралица”. Тогава много хора ме поздравиха за невероятното дете!”

Често родителите записват момиченцата си на балет по свои причини - неосъществена детска мечта, снобизъм, амбиция или просто за да има детето красива стойка и хубава фигура. С Руми случаят е различен, научава “Труд” от майка й Антония Дилчева.

“Един ден, след като я взех от детска градина, най-тържествено и сериозно заяви: “Мамо, запиши ме на балет,” - разказва Дилчева. - Така и не разбрахме, откъде беше научила за думичката “балет” и какво разбираше под това, но още на следващата студена мартенска събота се оказахме в зала “Средец” в школата на Маша Илиева. Първата учителка на Руми беше Надя Здравкова, а много скоро след това тя попадна и в групата на самата Маша Илиева. И до днес Маша зорко следи прогреса на Руми и я подкрепя в подготовката й за конкурси и участия на балетната сцена.”

Когато детето е много малко, не може със сигурност да се каже дали един ден ще стане звезда. “Руми беше едно пухкаво момиченце, няма как на 3-годишна възраст да видим “таланта”, който сега след седем години, почти всеки забелязва с просто око - спомня си майка й. - Това, което силно ни впечатли, беше настоятелността й и постоянния интерес “да ходи на балет”. И така се почна. Една, две, три години… реално нямаме много пропуснати занимания за всичките тези изминали години. През последните три почти всекидневно е в залата.”

Руми завършва 4-ти клас в 32 СОУ “Климент Охридски”. Тя е прилежна в учението, което и до днес поставя “мааалко преди балета”. Вероятно затова бележникът и е пълен само с шестици. “Винаги ходи с усмивка на училище, а госпожа Янева - нейната класна ръководителка, е тази която прави учението за дъщеря ми постоянна цел и удоволствие, казва Антония. - Руми е част от много задружен клас с деца с разностранни интереси и успехи. Тя е щастлива с приятелите си в училище, които често я подкрепят като зрители в нейните представления на сцената на Националната опера и балет. Ще й липсват много - отсега си обещават, че винаги ще са приятели.”

Понякога болните амбиции на родителите тикат детето насила в балетната зала, в други случаи възрастните са небрежни и не водят момиченцето си редовно, въпреки че то обича да танцува.

“В случая с Руми родителите са огромна подкрепа - коментира Маша Илиева. - Когато майка й ми съобщи намерението си едва 8-годишна Руми да отиде на конкурс в Румъния, бях абсолютно против. Все пак толкова малко дете... Но, макар и малка, тя спечели наградата на публиката! Мисля, че винаги трябва да се подкрепя инициативата на родителите, защото децата разкриват своите възможности постепенно. Може да не е в сферата на класическия балет, а в модерния. Това е новото световно направление в балета и ние вече го прилагаме в школата.

Руми не е първото ни дете, прието да учи в чужбина. Миналата година Калина Петкова беше приета в училището към Виенската опера, даже вече участва в спектакли като “Корсар” - последната премиера на балета на Виенската опера.”

През школата на Маша Илиева са минали над 2000 деца, някои от които в днешно време са известни балерини. Една от тях е примабалерината Марта Петкова. Три момичета от “новата реколта” - тазгодишния випуск на Националното училище за танцово изкуство, за първи път са направили плие и тандю в школата - Ралица, Елена и Мартина.

• 2016-а е особено успешна за Руми, тъй като е приета в Кралското балетно училище в Лондон и от септември ще е едно от 12-те момичета, избрани сред повече от 2000 кандидати. Тя е първото българче, което е поканено да учи там, а самото Кралско балетно училище е сред едно от най-добрите в света. Има само една пречка - обучението е платено (само за първата година родителите трябва да внесат 30 000 лири, което е непосилно за тях). “Всяка организация, която вижда смисъл да подкрепи таланта на Руми с финансова помощ, ще бъде от полза и подкрепа в пътя, който тя е избрала да поеме и извоювала на тази крехка възраст”, призовава майката на Руми - Антония Дилчева.

• В Ню Йорк взе участие на финалите на Youth America Grand Prix (YAGP) - балетен конкурс, който ежегодно събира най добрите деца и юноши от 9 до18-годишна възраст от цял свят. На българската публика конкурсът е познат и от филма “Първа позиция”.

• През ноември 2015 г. Руми взе второ място в категория “Съвременен танц”, 9-11 години, на полуфиналите на YAGP в Париж и беше класирана в топ 12 на децата в категория “Класически балет”. Тя е едно от четирите европейчета, поканени да се състезават на финалите в Ню Йорк, където Руми получава специално отличие и стипендия на The Rock School for Dance Education, Philadelphia.

• През март 2016 г. печели и първа награда в категория “Класически балет”, 9-11 год. и втора награда в категория “Съвременен танц” на Международния балетен конкурс Domenico modugno в град Бари, Италия. В последните две години, освен Маша Илиева, основна заслуга за нейното развитие имат педагозите Татяна Андонова (класически балет) и Ангелина Гаврилова (съвременен танц).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл