Раздадоха награди "Пловдив" на бляскава церемония в Дома на културата

Снимка: Авторът

Носителите на наградата "Пловдив" за най-ярки постижения в културния живот на града под тепетата, реализирани през 2015 година, бяха обявени на бляскава церемония в Градския дом на културата "Борис Христов". Призовете бяха връчени в 9 категории, а победителите бяха излъчени от жури от естети в изключително остра конкуренция, особено в някои сфери. Сред тях бе художествената литература, където награда "Пловдив" бе спечелена от писателя Недялко Славов за романа му "432 херца". "Пловдив е велик и ние имаме щастието да живеем в този град, в който старост и младост живеят в едно", заяви Недялко Славов при получаване на статуетката.

Моника Роменска бе отличена в категорията "Изобразително изкуство" за графичната си изложба "Макондо" в галерия "Дяков". Иван Вълев грабна приза за най-добър художествен превод на романа "Морал" на полския писател Тадеуш Доленга - Мостович. Бившият председател на Общинския съвет - Пловдив арх. Илко Николов получи наградата за архитектура за строежа на източноправославния храм "Свети Николай Чудотворец". В категория "Журналистика" бе отличен летописецът Владимир Балчев за поредицата си "Забравеният град". Награда "Пловдив" в категория "Музика" бе за директора на Държавната опера доц. Нина Найденова за активно участие в обществения и културен живот на Пловдив, както и за режисьорските постижения в реализацията на оперните спектакли "Макбет", "Селска чест" , "Палячи", "Любовен еликсир" на сцената и с трупата на Държавна опера - Пловдив. Катедра "Приложни изкуства" на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) е победителят в категорията "Фотография и операторско майсторство" за изложбата на дипломанти от специалност "Графичен дизайн и фотография" от випуск-2015.

За високо майсторство и професионализъм в спектаклите "Децата на Хамелн", "Дом" и "Болен здрав носи" за победител в категорията "Изкуство, предназначено за деца" бе определен екипът на Държавен куклен театър. В категорията "Театър" наградата грабна актьорът Стефан Любомиров Попов за ролята на Едуин Бут в моноспектакъла "Аз, Актьорът? Брат ми уби президента". "За да се създаде нация, най-напред трябва да се създаде театър. Пловдив като създател на първия професионален театър у нас е нация", заяви Стефан Попов, цитирайки Гьоте.

Призът за дарители и спомоществуватели в областта на културата грабна "КЦМ 2000" АД за подкрепата на над 20 обществено значими събития през 2015 г., като тази специална награда бе връчена от кмета на Пловдив Иван Тотев на изпълнителния директор на Комбината за цветни метали инж. Румен Цонев. "Изпълнен съм със самочувствие за това как с всяка следваща година награда "Пловдив" става все по-посещавано и по-добре организирано събитие и вече имаме всички обективни причини да сме Европейска столица на културата", декларира кметът Тотев. Той изрази надежда през септември Драматичният театър да посрещне публика в ремонтираната зала с още повече и качествени представления, а скоро и Държавната опера се сдобие със своя собствена сграда в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура