Пловдив се включва днес в Европейската нощ на музеите 2016

В 18.00 часа тази вечер официално ще бъде открита Европейската нощ на музеите, в която България и Пловдив се включват за 12-ти път. Началото на вечерните посещения в музеите под тепетата ще бъде дадено от заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева в Градската художествена галерия на Главната улица - "Княз Александър Първи" 15. Богатата нощна програма ще стартира с един необикновен дарителски акт. "КЦМ 2000" АД ще подари на Градската художествена галерия картина, създадена от известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR -Stamenov. Творбата представлява живописен "портрет" на светлинната инсталация "Space 0 Space", показана в сградата на нейната Постоянна експозиция през 2012 г. По време на Европейската нощ на музеите в залите на Главната ще могат да се разгледат творбите на 63-ма художници от петия национален конкурс за живопис, скулптура и графика на "Алианц България".

Ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив ще рисуват на живо пред посетителите, за да ги направят свидетели на творческия акт на създаването на художествено произведение. Техни връстници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гримирани и облечени в подходящи костюми, ще се смесят с гостите в Галерията, представяйки оживели класически персонажи, за да провокират интелектуално публиката.

От 19,00 ч. младежи от куклено-театрално студио "Импресия" с ръководител Соня Ботева, ще представят миниатюрите "Метаморфози".

От 21,30 ч. актрисите от Студио "Пантарей" Мария Димитрова и Деница Гергеникова ще изпълнят театрално - танцови етюди "Скулпурите оживяват" .

В Постоянна експозиция "Икони" на ул. "Съборна" 22 от 18 до 19 ч. деца от Неделното училище към храм "Св.Св.Константин и Елена" ще изпълняват химни на светите братя Кирил и Методий и на светите равноапостоли Константин и Елена. Във фоайето на Иконната галерия в Стария град ще бъдат подредени и икони, рисувани от децата.

В Постоянна експозиция-живопис "Енчо Пиронков" от 19 ч. ще се представят малките художници от Ателие "Севколорит" с рисуване пред посетителите и с изложба на тема "Вдъхновени от творбите на Енчо Пиронков".

В Европейската нощ – 2016 ще участват Общински институт "Старинен Пловдив", Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, Народна библиотека "Иван Вазов", Дружеството на пловдивските художници, Музеят на авиацията и частните галерии: "А+", "Аrsenal of аrt", "Аспект, "ВИА АРТИС – Крум Танчев", "Възраждане", Културен център "ТРАКАРТ", "Лаутлиев", "Ромфея", "Червеното пони" и U.P.A.R.K.

В Пловдив годишно се провеждат две нощи, посветени на музеите и галериите. Европейската нощ е събитие, което се организира през май в цялата страна, а на 23 и 24 септември ще е фестивалът "Нощ/Пловдив 2016" – едно от най-посещаваните и атрактивни нощни събития в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони