Затворите на сирийския режим са причинили смъртта на най-малко 60 000 души

Около 60 000 души са починали за пет години вследствие на мъчения или поради ужасните условия в затворите на сирийския режим. Това става ясно от Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес, цитирана от БНТ.

"От март 2011 г. най-малко 60 хил. души са намерили смъртта си при изтезания или поради лоши условия, по-специално липса на лекарства и храна, в местата за лишаване от свобода на режима", коментира за АФП директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман. Той уточнява, че данните са получени от източници във властващите среди.

"Най-много смъртни случаи има в затвора в Сайданая, на 30 км северно от Дамаск, и в арестите на разузнавателните служби към военновъздушните сили и силите за държавна сигурност", допълни Рахман.

Правозащитната организация твърди, че е направила списък с 14 456 имена на загинали в затворите, сред които 110 деца.

Според директора й половин милион души са минали през тъмниците на режима от началото на конфликта, взел над 270 000 жертви, прогонил от страната милиони и довел до крайно дълбока хуманитарна криза.

"Много хиляди" са загинали освен това през същия период в затворите на бунтовнически и джихадистки групировки", уточни Рахман.

През февруари разследващи от ООН обвиниха режима в Дамаск, че "изтребва" затворници, и заявиха, че масовата гибел на хора в затворите е резултат от "държавна политика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят