На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Между 1000 и 2000 лева стартова заплата очакват младите у нас

Въпреки че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава БТВ.

Става ясно, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 – 2000 лева, и то не в IT сектора, където обикновено заплащането е по-високо.

В един от заводите само 10 са младите служители до 30-годишна възраст и повечето от тях са административни кадри. Това е едва 12% от общата бройка на персонала. Причината според управителя е тежката физическа работа и липсата на подготвени кадри.

„Те нямат квалификацията да започнат работа при нас, така че изискванията за заплати общо взето ги знаят, в момента се движат между 1000 и 1800 лева заплата, но квалификацията, която имат, не позволява да изкарат и 100 лева“, коментира директорът на завода Кирил Яков.

За месец тук са са наети 7 нови служители, но самият завод е осигурил обучението им, като е наел на заплата учител занаятчия.

Един от преминалите курса е 32-годишният заварчик Димитър Димитров, който в продължение на половин година е бил без работа.

„Където и да отидеш, ти трябва опит, а тук ми предложиха току-що завършил курс, да започна работа като такъв. Когато натрупаш опит, може да търсиш по-висока заплата“, сподели той.

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит“, отбелязва Светлозар Петров – управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.