Как бе създадена експозицията "Кирилицата"?

Идеята възниква след реализацията на друго събитие. На 23 декември 2006 г., пловдивчани нарисуваха картината на своя град. Над 250 пловдивчани рисуваха повече от 3 часа "Картината на Пловдив" в центъра на града - пред сградата на Общината. Творбата бе създадена по инициатива на Областна администрация, като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на Република България към ЕС.

В рисуването се включиха известни пловдивски художници, ученици от двете училища по изкуствата, много деца и случайни минувачи.

Създадената творба представлява полиптих от 7 отделни платна, всяко с размери 1.20/1.80 м, върху които участниците изобразиха своята европейска мечта. Броят на платната отговаря на броя букви в думата "ПЛОВДИВ".

Тогава възникна втората идея - пловдивски художници да нарисуват българската азбука, състояща се от 30 букви. Инициативата на тогавашния Областен управител Тодор Петков (мандат 2005-2009 г.) бе приета с ентусиазъм от авторите, проведоха се няколко срещи и бе теглен жребий за разпределение на буквите. Петнадесет пловдивски фирми подпомогнаха с финансови средства реализацията. Официалното откриване бе на 24 май 2007 г. в Градската художествена галерия непосредствено след празничното шествие.

Картините бяха дарени на Градската художествена галерия в Пловдив, а с решение на ОбС са екпонирани за постоянно в пространствата на втория етаж на обновения Дом на културата "Борис Христов". За последните 9 години творбите са пътували по всички краища на света, за да представят таланта и културата на България, като част от "Пътуващите изложби" на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Издаден е и специален каталог с творбите, съдържащ творческата биография на всеки автор, снимка и текстове към всяка картина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини