На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Как бе създадена експозицията „Кирилицата“?

Идеята възниква след реализацията на друго събитие. На 23 декември 2006 г., пловдивчани нарисуваха картината на своя град. Над 250 пловдивчани рисуваха повече от 3 часа „Картината на Пловдив“ в центъра на града – пред сградата на Общината. Творбата бе създадена по инициатива на Областна администрация, като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на Република България към ЕС.

В рисуването се включиха известни пловдивски художници, ученици от двете училища по изкуствата, много деца и случайни минувачи.

Създадената творба представлява полиптих от 7 отделни платна, всяко с размери 1.20/1.80 м, върху които участниците изобразиха своята европейска мечта. Броят на платната отговаря на броя букви в думата „ПЛОВДИВ“.

Тогава възникна втората идея – пловдивски художници да нарисуват българската азбука, състояща се от 30 букви. Инициативата на тогавашния Областен управител Тодор Петков (мандат 2005-2009 г.) бе приета с ентусиазъм от авторите, проведоха се няколко срещи и бе теглен жребий за разпределение на буквите. Петнадесет пловдивски фирми подпомогнаха с финансови средства реализацията. Официалното откриване бе на 24 май 2007 г. в Градската художествена галерия непосредствено след празничното шествие.

Картините бяха дарени на Градската художествена галерия в Пловдив, а с решение на ОбС са екпонирани за постоянно в пространствата на втория етаж на обновения Дом на културата „Борис Христов“. За последните 9 години творбите са пътували по всички краища на света, за да представят таланта и културата на България, като част от „Пътуващите изложби“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Издаден е и специален каталог с творбите, съдържащ творческата биография на всеки автор, снимка и текстове към всяка картина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.