На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Как бе създадена експозицията “Кирилицата”?

Идеята възниква след реализацията на друго събитие. На 23 декември 2006 г., пловдивчани нарисуваха картината на своя град. Над 250 пловдивчани рисуваха повече от 3 часа “Картината на Пловдив” в центъра на града – пред сградата на Общината. Творбата бе създадена по инициатива на Областна администрация, като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на Република България към ЕС.

В рисуването се включиха известни пловдивски художници, ученици от двете училища по изкуствата, много деца и случайни минувачи.

Създадената творба представлява полиптих от 7 отделни платна, всяко с размери 1.20/1.80 м, върху които участниците изобразиха своята европейска мечта. Броят на платната отговаря на броя букви в думата “ПЛОВДИВ”.

Тогава възникна втората идея – пловдивски художници да нарисуват българската азбука, състояща се от 30 букви. Инициативата на тогавашния Областен управител Тодор Петков (мандат 2005-2009 г.) бе приета с ентусиазъм от авторите, проведоха се няколко срещи и бе теглен жребий за разпределение на буквите. Петнадесет пловдивски фирми подпомогнаха с финансови средства реализацията. Официалното откриване бе на 24 май 2007 г. в Градската художествена галерия непосредствено след празничното шествие.

Картините бяха дарени на Градската художествена галерия в Пловдив, а с решение на ОбС са екпонирани за постоянно в пространствата на втория етаж на обновения Дом на културата “Борис Христов”. За последните 9 години творбите са пътували по всички краища на света, за да представят таланта и културата на България, като част от “Пътуващите изложби” на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Издаден е и специален каталог с творбите, съдържащ творческата биография на всеки автор, снимка и текстове към всяка картина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.