Намерени са фосили от гигантска праисторическа птица, летяла над Антарктида преди 50 млн. години

Факсимиле: Dailymail

Аржентински учени са намерили фосили от гигантска праисторическа птица с най-големия известен размах на крилата - 6 м, пише Dailymail, цитиран от БТВ.

Съвременните морски птици, като албатросите, са нейни потомци, но до те биха изглеждали като джуджета в сравнение с предшественика си. Тя принадлежи към отдавна изчезналото семейство на пелагорнитидите и вероятно е летяла близо до крайбрежията преди 50 милиона години.

Птицата е била два пъти по-голяма от съвременните албатроси, също като тях е имала зъби, а размахът на крилата й е бил 6,4 м. Тя е най-големият известен представител от своето семейство. Съществували са две разновидности. Едната е достигала височина 5 м, а другата - 7 м.

Формата на крилата на птиците им е позволявала да прелитат големи разстояния над океаните и въпреки големината си, те са били леки - до 35 кг.

Фосили на тези птици за първи път били открити от палеонтолози от аржентинския Природонаучен музей преди три години край аржентинската изследователска база на антарктическия остров Марамбио.

Коментари

Задължително поле