Калфин: Диалогът между АБВ, БСП и другите леви е задължителен

„Трябва да се опитаме този път да намерим малко повече съгласие върху това кои са тези, които ще подкрепят един кандидат за президент и тогава да мислим за имена, които са приемливи за всички. Диалогът между АБВ, БСП и други леви центристки формации е задължителен”. Това обяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред БТВ.

Така той отговори на въпроса дали ще бъде номиниран за кандидат на вота през есента. Калфин вече беше кандидат на левицата за президент на предишните президентски избори през 2011 г., за вицепрезидент тогава БСП издигна Стефан Данаилов.

Калфин обяви, че няма лични амбиции и посъветва лидерите на партиите вляво по-бързо да започнат да преговарят, защото време няма.

Той не отговори конкретно на въпроса дали партията му се готви да издигне Георги Първанов за кандидат-президент (има спор обаче дали съгласно конституцията Първанов има право да се кандидатира отново, след като изкара два последователни мандата като държавен глава).
На въпроса възможна ли е по-широка коалиция за предстоящите президентски избори Калфин, уточни, че това се случва д други европейски държави – Австрия, Гърция, но в сегашните условия не му се струва реалистично да се случи в България.

Според бившия социален министър настоящият президент Росен Плевнелиев обяви преди дни, че няма да е кандидат за втори мандат, защото последната седмица са ставали „комични” неща с кандидатурата му. Той уточни, че визира непоисканата подкрепа от ДСБ. Калфин е очаквал подобно решение от настоящия президент. „Г-н Плевнелиев сигурно си дава реална сметка, че той е трудно избираем кандидат за втори мандат. Прави му чест, че достатъчно рано затваря тези спекулации”, допълни той.

Ивайло Калфин отново обяви, че се е оттеглил от по поста социален министър, защото такова е било решението на партията.

„Последвах партийното решение, но е нормално така да се направи. Аз съм представител на АБВ в това правителство и е нормално, когато АБВ реши да излезе, не само аз, а всички представители да излезем”, уточни бившият социален министър.

Той призна, че работата в изпълнителната власт увлича, въпреки че е трудна и неблагодарна. Смята, че е оставил видими резултати в социалната сфера, но е имало и какво да довърши.

Не съжалява, че е участвал в това правителство, имал е съмнения в началото и дори е бил скептичен, защото не е очаквал тази подкрепа, която е получил за година и половина.

Относно референдума инцииран от Слави Трифонов той каза: „АБВ е за повече референдуми, но това минава първо чрез промяна на закона за референдумите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика