Млад мъж затри дядо, посегнал на жена му

Разследват катастрофата с шестима загинали край Казанлък

Преслава релаксира в Дубай (СНИМКИ)

Кралица Елизабет II: След Брекзит правителството ми ще работи Обединеното кралство да запази водещата си роля в международните отношения

Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия

Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Ердоган: Когато светът изостави Сирия, Турция се намеси. Време е и другите да помогнат

Статия на турския президент Реждеп Ергодан по повод първата по рода си хуманитарна среща на най-високо равнище в Истанбул публикува британският в. Guardian.

На срещата присъстват държавни глави, министър-председатели и правителствени предсавители на повече от 100 държави. Ще бъде обсъдена позицията на ООН относно факта, че към момента Турция е приела повече мигранти от всяка друга страна.

„Близо 60 милиона души по света зависят от хуманитарни помощи, за да оцелеят. Според върховния комисар за бежанците на ООН Антониу Гутериш броят на мигрантите е достигнал най-високия си връх от Втората световна война насам – напомня Ердоган – Почти половината от тях са деца. Съществуващата в момента система за хуманитарна помощ зависи изцяло от ООН и волята на отделните държави. Това е световен проблем, който трябва да бъде адресиран, за да се покрият нуждите на милиони хора, засегнати от войните, международните конфликти и природните бедствия всяка година.“

„Кървавите размирици в Сирия, Либия и Йемен, етническите конфликти и природните трагедии в Африка и Азия са основна тема на тази среща. Ще обсъдим тези наболели проблеми и ще се опитаме да намерим начин за елиминиране на недостатъците в системата за хуманитарни помощи. За пръв път представители на държавите, участващи в това споразумение, както и засегнатите от световните проблеми, се събират, за да намерят решение“, пише още Ердоган.

„Турция е убежище за милиони мигранти и в момента изразходва по-голямата част от своя БВП за хуманитарни помощи. Нашата отдаденост към мисията да помогнем и да подобрим живота на тези хора е основната разлика между нас и другите държави. Когато през 2011 г. светът бе обърнал гръб на Сомалия, държава, раздирана от суша, глад и конфликти, Турция пое ангажимента да й помогне. С помощта на местни партньори в рамките на 5 години, това бе постигнато. Днес Сомалия отбелязва сериозен прогрес в политическата си стабилност и борбата с тероризма“, изтъква турският лидер.

„Турция е с отворени врати за сирийските бежанци от 2011 г. насам. Дали сме убежище на близо 3 милиона граждани, с различна етническа и религиозна принадлежност. За последните 5 години, Турция е отделила 10 милиарда долара, за да осигури на бежанците безплатно здравеопазване, образование и подслон. Докато светът изостави сирийските граждани, 600 000 от които са загинали в гражданската война, Турция, заедно с други страни съседи на Сирия, се справяхме с последиците от конфликтите“, напомня Ердоган.

„Гражданската война в Сирия навлиза в своята шеста година, и ние призоваваме света  да изгради справедлив механизъм за споделяне на отговорността.

Все още не е твърде късно, ако европейските лидери са готови да предприемат правилните действия днес. За да ограничим броя на нелегалните имигранти, Европа и Турция обединят сили. Като поощряваме бежанците, които следват законите, и изпращаме нелегалните обратно в Турция, бихме могли да въздействаме на мигрантите и да ги убедим да спрат да рискуват живота си, преминавайки през открито море.

Световните лидери трябва да поемем сериозни отговорности тази седмица, за да подобрим системата. Дали тази среща ще има реален отзвук върху сегашното положение, зависи от искреността на участниците.

Заедно можем да възвърнем надеждата на бедните, гладните и онеправданите. Нека да направим крачката към по-мирен, безопасен и честен свят“, призозава Реджеп Ердоган.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.