ВТУ готви сериозни съкращения заради натрупани дългове за милиони

Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий" се готви в навечерието на 24 май за 25-процентови съкращения заради натрупани дългове за близо 6 милиона лева, съобщава БТВ.

Около два милиона са задълженията само към преподаватели - за допълнителен труд по бакалавърски и магистърски програми. 

"Не знам защо го правят, честно да ви кажа, и то в навечерието на един от най-светлите празници... 25% съкращение първо е заложено така - 5% в едната година, 10% в следващата, 10% в следващата година. За три години", коментира ректорът проф. Христо Бонджолов.

Университетът предвижда и други мерки за спестяване на средства, като спирането на всички строителни дейности и намаляване на разходите за консумативи. Ще спре и приемът на студенти по непопулярни специалности. 

Фонд „Работна заплата”, който е нараствал с близо милион лева годишно трябва да поеме обратен ход, с орязване на заплати.

Програмата за оптимизация на Великотърновския университет е с тригодишен срок. С изпълнението на мерките й се очаква погасяване на задълженията и нормално функциониране на всички звена в системата.

От МОН са заявили, че съкращенията са по предложение на самия университет. От просветното министерство уточняват, че ще се намалява само административният персонал. По отношение на преподавателите - ще бъдат освободени само тези, които са достигнали пенсионна възраст, като им се предоставя възможност да продължат да работят още 1 година.

Специалностите, които не са печеливши няма да бъдат закривани, а няма да се приемат нови студенти по тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование