Юнкер: Убеден съм, че Брекзит ще се случи

Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

Започна работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в централата на ООН

Каракачанов: Армията може да реагира с жива сила при наплив на мигранти на границата

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие и европейска перспектива

Лекари съветват как да доживеем до 80 г.

Разкриха любимите марки на рапърите В хип-хопа римуват Lamborghini с бикини

Рияд информира Токио за предстоящи промени в доставките на нефт

Министри, депутати и общественици се черкуваха в храма „Свети 40 мъченици”

Слънчево време днес, максималните температури достигат 26 градуса

Проф. Пламен Павлов: Независимостта е празник на българите, не само на България

Първото българско читалище чества 160 г.

Първото българското читалище, което е в Свищов и носи името на създателите си – видните дарители Еленка и Кирил Аврамови, чества 160 г.

Културната институция пази уникална, непоказвана до сега сбирка от ръкописи и старопечатни книги, сред които и Свищовският Дамаскин. В основата на създаването на културното средище стои любовната история на преуспяващият търговец на сол Кирил Аврамов и съпругата му Еленка. След като се запознали младата жена разкрила за съпруга си магията на театъра.

„За съжаление те остават без деца. Еленка почива рано, а Кирил решава, че може би е най-добре да завещае средствата си на общината за построяване на такъв театър, който да служи и за читалище. Единственото условие, което поставят е да носи тяхните имена. За това и днес нашето читалище се нарича „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ !“, обяснява председателят на читалището Пламен Александров.

Още от създаването си читалището се превръща в център на бурен обществен и културен живот. А една от първите задачи, които настоятелството си поставя е създаването на библиотека и намирането на старинни книги. Първите 800 тома за нея дарява учителят Емануил Васкидович. А едни от най-ценните реликви съхранени и до днес там са книги и ръкописи от шести век. Но едно най-големите богатства на библиотечния фонд е „Свищовският дамаскин“ .

„Дамаскинът е много сериозно проучен през 1928 г от Любомир Милетич. Издаден е в специална книжка. Той е с правописа характерен за Северна България. От 1753 година, притежаваме 7 ръкописа на Васкидович, неговите учебници, различни ръкописи и старопечати. Фонд „Предосвобожденски“ също е много богат!“, обяснява библиотекарят Веселина Спасопа.

Свищовското читалище и до днес впечатлява с уникалният си театрален салон, богато украсен със златни орнаменти. В културната институция непокътната през годините е запазена и една от трите в страната ръчно изрисувани завеси.

„Те показват високия професионализъм на художника, както и амбицията не само да се създава просвещение, а и култура – театър, музика ,танци! За близо два века тук никога не е преставала да се развива и богата театрална, музикална и танцова дейност”, категорични са читалищните дейци в крайдунавския град.

В местното читалище и до днес работи и се изявява първия български хор, който носи името на своя основател Янко Мустаков. „От миналата година правим първи стъпки тук да има и кинопрожекции тук разбира се продължава да функционира драматичния театър!“, споделя Пламен Александров.

Свищовското читалище бързо се превръща в притегателен център за творчески изяви. След няколко години, не само в градовете, но и във всички села хората започват да изграждат свои културни центрове. Така през годините социалната роля на читалищата у нас остава непроменена .

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.