Бразилски министър подаде оставка след разкритие за заговор срещу Дилма Русеф

Ромеро Жука. снимка: wikipedia.org

Служебното правителство в Бразилия бе разтърсено от скандал в понеделник, след като един от министрите подаде оставка след разкрит секретен план за импийчмънта на президента Дилма Русеф, предава The Guardian.

Едва 10 дни след встъпването му в длъжност, министърът Ромеро Жука обяви, че ще напусне, след като се появи запис на телефонен разговор, в който той казва, че Русеф трябва да бъде отстранена, за да се прекрати мащабното разследване "Lava Jato" (автомивка), в което Жука и други представители на политическия елит в Бразилия са уличени в корупция.

Телефонният разговор, проведен между Жука и Серхио Мачадо, бивш сенатор и доскорошен президент на държавната нефтена компания "Транспетро", е проведен седмици преди гласуването, на което бе взето решението за импийчмънта на Русеф.

След като обсъждат, че и двамата са засегнати от разследването, Жука заявява, че единственото решение е политическо - "Трябва да спрем тази глупост", казва той. "Трябва да сменим правителството, за да можем да спрем "кървенето"", на което Мачадо отвръща, че "най-лесното решение би било да сложат Мишел Темер."

В правителството, което временният президент Темер състави, участват 7 министри, свързани с корупционното разследване, което ги уличава в пране на пари чрез друга държавна нефтена компания - "Петробрас".

По време на телефонния разговор, Жука се надсмива над разследващите заради тяхната целеустременост да разкрият и уличат корумпираните политици - "Те искат да сложат край на тази политическа класа, за да се появи друга, искат да създадат нова чиста порода."

Ромеро Жука призна в понеделник, че разговорът се е провел, но думите му са извадени от контекст. Той твърди, че "кървенето" се отнася за икономическите загуби, които Бразилия търпи. Адвокатът му Алмеида Кастро заяви, че нито веднъж Жука не се е изказал против разследването "Lava Jato".

Временно изпълняващият длъжността президент Мишел Темер заяви, че няма да заеме страна или да се намеси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят