Осъдиха клиент на евтини дърва да ги плати два пъти

Пореден клиент от Търговищко, купил по-евтино незаконно добити дърва за огрев, изгоря в съда и ще плаща двойно цената им. Решението е на Районния съд, който призна за виновен мъж от селата, в чиито двор през декември били намерени 7 пространствени кубика цер и зимен дъб.

Те били без маркировка, а собственикът на къщата нямал документи от кого ги е купил. Той признал, че се снабдил с отоплителния материал от продавачи, които обикаляли улиците и предлагали по-ниска цена от тази във фирмите. Изкушил се от изгодната сделка и натрупал дървата в двора.

Проверка на полицията обаче засякла незаконния добив и мъжът бил подведен под отговорност.

Вещото лице по досъдебното производство установило, че стойността на дървесината общо е 402 лв. , които мъжът сега ще трябва да плати на държавата, след като вече е плащал и на нелегалните търговци.

Съдът все пак приема, че случаят е маловажен и налага на изпатилия мъж глоба от 150 лв., като му спестява по-тежко наказание. Магистритите го признават за невиновен по повдигнатото обвинение за съхраняване на незаконно добит от другиго дървен материал. Санкцията в Наказателния кодекс за такава сеч, транспортиране и съхранение е до 6 год. затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.
Това е пореден случай на изгорял клиент на евтини дърва, добивани от горската „мафия”. Те обичайно се пласират по селата, където хората по-лесно се подлъгват с изгодните цени и не искат документи за произход, при което горят при проверки от горските и полицията. Не рядко това са пенсионери с много ограничени доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право