На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

За справяне с най-мащабната хуманитарна криза са необходими 20-30 милиарда долара

Снимка: Архив

Главният въпрос на Световния хуманитарен форум в Истанбул, провеждащ се под егидата на ООН, бе как да бъдат събрани между 20 и 30 млрд. долара за справяне с най-мащабната досега хуманитарна криза в света. Предложението на еврокомисаря Кристалина Георгиева бе през следващите 5 години да бъде заделен 1 млрд от икономии в администрацията на хуманитарните организации и донорите, докато генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова инициира създаването на специален образователен фонд за децата в криза, съобщи БНТ.

След призива на Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун броят на бежанците по света да намалее наполовина до 2030 г., категоричното мнение на германския канцлер Меркел, че хуманитарната система не работи и призива на турския президент Ердоган света да сподели бремето на сирийските бежанци, днес участниците във форума фокусираха своето внимание върху намирането на работещо решение за намиране на нови средства за хуманитарната криза.

На този първи световен хуманитарен форум приоритет на ЕС бе да се насърчи зачитането на международното хуманитарно право за да се гарантира, че нуждаещите се ще получават хуманитарната помощ бързо и безпрепятствено.

Досега това хуманитарно право не се спазва, което означава не само че умират хуманитарни работници, но и че тези които се нуждаят от тяхната помощ не могат да бъдат достигнати подчерта Кристалина Георгиева. Пред форума тя представи така нареченото голямо споразумение, към което се присъедини и България за намиране на средства чрез административни икономии.

В случаите на хуманитарна криза образованието на всички деца в риск да бъде част от световния отговор за решаването на кризата и в това е ролята на ЮНЕСКО подчерта генералният директор на организацията Ирина Бокова. Пред генералният секретар на ООН Банан Ки Мун, глобалните лидери, УНИЦЕФ и световната банка, тя лансира създаването на специален образователен фонд за образование в моменти на криза.

За гарантирането на сигурността на участниците във форума периметър от няколко километра около конгресния център в Истанбул бе напълно отцепен за преминаване а десетки полицаи и спецчастите охраняваха събитието.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.