Дуейн Джонсън „Скалата“ се ожени

Дете и младеж са в болница след катастрофа

Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Тръгват фалити на университети

Новите правила ще доведат до закриване на специалности като начало, а след това и на цели вузове.

Промените във висшето образование, които се правят на парче, ще поставят държавните вузове в тежка криза. „До година-две няколко държавни университета ще са изправени пред фалит“, прогнозира пред „Труд“ бившият министър на просветата Тодор Танев.

Той бе категоричен, че в момента в България има две системи за висше образование – контролирана (на държавните университети) и безконтролна, оставена на самотек (на частните). Според него съвсем скоро ще се наложи да се предприемат не оздравителни, а спасителни мерки за ключови вузове. Зам.-председателят на образователната комисия в парламента доц. Милен Михов не скри опасенията си от предстоящ хаос във висшето образование.

Той коментира и забавянето на т.нар. защитени специалности, както и неясните критерии, по които бе съставен списъкът на приоритетните професионални направления. Според негови колеги лобистки интереси бавели защитените специалности във вузовете, които трябваше да са готови най-късно до средата на април. Бизнесът също не скри недоумението си от забавянето.

„Дали сме становище, не знаем доколко ще се вслушат в препоръките ни“, коментира пред „Труд“ шефът на АИКБ Васил Велев. От министерството на образованието увериха, че списъкът на защитените специалности няма да повлияе върху тазгодишния прием, а от началото на 2017 г. щяло да бъде осигурено и финансирането им.

Според промените в закона за висшето образование, които влязоха в сила от началото на март, в приоритетните и защитените специалности приемът няма да бъде ограничаван, той ще зависи единствено от капацитета на съответното висше училище. При всички останали ще се влияе от четири критерия – оценката на учебната дейност, реализацията на завършилите, приоритетите за икономическото развитие на страната и предложенията на съответния вуз. Възможно е при свръхпроизводство на кадри за определени специалности да бъде орязана държавната субсидия.

„Университетите ще се опитат да компенсират с платено обучение, но при намаляващия брой завършващи и заминаващи да учат в чужбина ще им се наложи да закриват на първо време направления, а впоследствие и държавните вузове“, категоричен бе проф. Танев.

Ректорът на ВТУ проф. Бонджолов пред „Труд“: Няма да махаме преподаватели

Ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е изработило оздравителна програма и се надява, че ще изведе учебното заведение от финансовия колапс.

„Точно в навечерието на 24 май бе тиражирана невярна информация, че във Великотърновския университет започват 25% съкращения на преподаватели. Нямаме намерение да освобождаваме преподаватели, нито да закриваме специалности”, заяви пред „Труд” ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Според ректора предстоят съкращения, но на административен персонал. Освен това тази година се предвиждат само 5% намаление на състава, а през следващите две години по още 10%.

Професорът допълни, че води преговори и с държавни институции и с частни инвеститори за осигуряване на средства, чрез които висшето учебно заведение да бъде стабилизирано.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.