Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Евросъюзът отглежда собствения си гробокопач

Гетата в големите европейски градове като това в Париж стават все повече и повече. Там вече не живеят само роми. Снимка: ТРУД

Без специално внимание към младежта общността ще се разпадне от радикални центробежни сили

В навечерието на един от съдбоносните за Европейския съюз дни – Брекзит (референдума във Великобритания за оставане или излизане от ЕС – б.р.), в Австрия се случи нещо доста интересно. На президентските избори спечели Александер Ван дер Белен – независим кандидат, бивш лидер на зелените. Той спечели срещу представителя на крайнодесния Норберт Хофер. Забележителното е, че според анализаторите победата се дължи на мобилизацията на един особен сегмент на електората – свободомислещ, образован, толерантен към различните хора. Веднага пояснявам, че той няма нищо общо с протестите в България, където пропагандно бяха противопоставяни „красивите и умните” на всички останали. Това е цивилизационен избор на австрийците, които имат памет – все пак доста време, откакто един роден манипулатор и измамник като националиста Йорг Хайдер върлуваше из Австрия. Имаше и причина Хайдер да стане популярен, но това е друга тема и прекалено частна.

Огромна е масата от млади хора, които искат радикални промени в обществото си, и то не е защото не обичат мира, демокрацията и социалната справедливост – както проповядват традиционните партии. Те не искат да живеят по начина, който им предлага днешна Европа – липса на перспективи, на оптимизъм за бъдещето.

През миналата седмица в Рим трябваше да се състои срещата на върха на лидерите, премиери и президенти от семейството на европейските социалисти. Тя беше отложена заради трагедията с египетския самолет и заради съмненията за терористичен акт на борда му. На тази среща трябваше да се обсъди разширяването на плана „Младежка гаранция”.

„Младежите са най-недоволни от ЕС и има защо. Има държави, в които безработицата сред младите достига до 50 на сто и не е чудно, че някои от тях се радикализират”, каза за „Труд” лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Резултатите от изследванията никак не са оптимистични. В България например огромната част от младежите се чувстват напълно изоставени от държавата и пренебрегвани от политиците. Все по-трудно е да си намират работно място по специалността, дори да се получи добро образование е вече трудно постижимо. Проектът „Младежка гаранция” успя да върне фокуса на социалистите към същинското им предназначение – общество с повече справедливост. Не някакви левичарски залитания, псевдокаузи и абстрактни цели.

Програма „Еразъм” и за средните училища

В плана “Младежка гаранция” на ПЕС се предвижда и разширена програма “Еразъм+” за ученици от средните училища и техникумите. Идеята е всички, без разлика на това откъде са и какво са избрали да учат, да могат да се възползват от плодотворните програми за международен обмен и да се даде възможност на по-голям брой млади хора в неравностойно икономическо положение да натрупат международен опит. “Искаме да популяризираме образователните системи, които обхващат всички млади хора, насърчават придобиването на нови умения и компетентности за растеж и работни места на променящите се пазари на труда”, се казва в документа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.