Евросъюзът отглежда собствения си гробокопач

Гетата в големите европейски градове като това в Париж стават все повече и повече. Там вече не живеят само роми. Снимка: ТРУД

Без специално внимание към младежта общността ще се разпадне от радикални центробежни сили

В навечерието на един от съдбоносните за Европейския съюз дни - Брекзит (референдума във Великобритания за оставане или излизане от ЕС - б.р.), в Австрия се случи нещо доста интересно. На президентските избори спечели Александер Ван дер Белен - независим кандидат, бивш лидер на зелените. Той спечели срещу представителя на крайнодесния Норберт Хофер. Забележителното е, че според анализаторите победата се дължи на мобилизацията на един особен сегмент на електората - свободомислещ, образован, толерантен към различните хора. Веднага пояснявам, че той няма нищо общо с протестите в България, където пропагандно бяха противопоставяни „красивите и умните” на всички останали. Това е цивилизационен избор на австрийците, които имат памет - все пак доста време, откакто един роден манипулатор и измамник като националиста Йорг Хайдер върлуваше из Австрия. Имаше и причина Хайдер да стане популярен, но това е друга тема и прекалено частна.

Огромна е масата от млади хора, които искат радикални промени в обществото си, и то не е защото не обичат мира, демокрацията и социалната справедливост - както проповядват традиционните партии. Те не искат да живеят по начина, който им предлага днешна Европа - липса на перспективи, на оптимизъм за бъдещето.

През миналата седмица в Рим трябваше да се състои срещата на върха на лидерите, премиери и президенти от семейството на европейските социалисти. Тя беше отложена заради трагедията с египетския самолет и заради съмненията за терористичен акт на борда му. На тази среща трябваше да се обсъди разширяването на плана „Младежка гаранция”.

„Младежите са най-недоволни от ЕС и има защо. Има държави, в които безработицата сред младите достига до 50 на сто и не е чудно, че някои от тях се радикализират”, каза за „Труд” лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Резултатите от изследванията никак не са оптимистични. В България например огромната част от младежите се чувстват напълно изоставени от държавата и пренебрегвани от политиците. Все по-трудно е да си намират работно място по специалността, дори да се получи добро образование е вече трудно постижимо. Проектът „Младежка гаранция” успя да върне фокуса на социалистите към същинското им предназначение - общество с повече справедливост. Не някакви левичарски залитания, псевдокаузи и абстрактни цели.

Програма „Еразъм” и за средните училища

В плана “Младежка гаранция” на ПЕС се предвижда и разширена програма “Еразъм+” за ученици от средните училища и техникумите. Идеята е всички, без разлика на това откъде са и какво са избрали да учат, да могат да се възползват от плодотворните програми за международен обмен и да се даде възможност на по-голям брой млади хора в неравностойно икономическо положение да натрупат международен опит. “Искаме да популяризираме образователните системи, които обхващат всички млади хора, насърчават придобиването на нови умения и компетентности за растеж и работни места на променящите се пазари на труда”, се казва в документа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи