Шест български звезди откриват "Opera Open 2016" в Пловдив

Шест български оперни звезди със световна кариера ще се събират на 18 юни от 21 часа на Античния театър за Гала откриването на "Opera Open 2016" с арии от свои знакови роли. Това са сопраното Цветелина Василева, която покори "Метрополитън опера" в Ню Йорк с "Травиата", "Трубадур" и "Бохеми", колоратурното сопрано Петя Иванова, получила признание във "Виена Щатсопер" и "Виена Фолксопер" като "Кралицата на нощта", тенорът Бойко Цветанов, солист на операта в Цюрих с над 60 централни партии, пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева, предпочитан солист на "Арена ди Верона", "Ковънт Гардън", "Ла Скала" и оперите в Рим и Неапол, където е пяла с Лучано Павароти, баритoнът Петър Данаилов, изявяващ се на големите сцени в Брюксел, Бон, Осло и Хамбург и басът Деян Вачков, дебютирал на 22 години в Миланската "Ла Скала".

Афишът на тазгодишния фестивал "OPERA OPEN" включва грандиозни спектакли на опери от Верди, Пучини, Вагнер и Бизе, най-доброто от оперетата, балетната класика и филмовата музика и гастроли на прочути на световните сцени солисти. На 21 юни първа на Античния театър ще гостува италианката Доната Д'Анунцио Ломбарди в ролята на "Мадам Бътерфлай". Любителите на операта в Пловдив ще видят още премиера на "Летящият Холандец" от Вагнер със звездата Елизабет Стрид - звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт и спектакъла "VIVA L'OPERA, VIVA L'OPERETTA" със солисти на Виенската държавна опера на 6 юли, "Турандот" с корейското сопрано Лила Лий и Камен Чанев на 15 юли, Международна балетна гала със солисти от Ню Йорк, Берлин, Виена и Москва на 19 юли, "Аида" от Верди със солиста Алберто Газале от "Арена Ди Верона" и с Камен Чанев, както и танцовия спектакъл "Пандора" с балет "Арабеск" и солисти от "Мистерията на българските гласове" на 29 юли.

Съпътстващата програма включва мултимедийния концерт "Филмовата музика на Холивуд" с участието на композитора Кристофър Йънг на 30 юни и проекта "Класиката среща АББА" на "Опера Русе" на 16 юли. При дъжд спектаклите се играят на следващия ден без презаверка на билетите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура