Строители откриха 150-годишни икони в Осмар, дарители ги възкресяват

Иконата на Св.св. Константин и Елена е реставрирана и върната на иконостаса. Снимки: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Две икони на повече от 150 г. възкръснаха за нов живот и се върнаха обновени в храм "Св.св. Константин и Елена" в шуменското село Осмар преди дни. Едната от тях е на патроните на църквата, а другата на светите братя Кирил и Методий. Голямата заслуга е на дарители, случва се и с божията помощ, категоричен е местният млад свещеник Пламен.

Реликвата с образите на Константин и Елена била открита най-случайно преди десетина години от строители, които трябвало да ремонтират камбанарията на храма. Намерили я захвърлена, проядена, с избледнели образи, а тази пролет отецът решил да я повери на шуменски реставратор. Заедно с нея предал в ръцете на майстора още една икона от олтара - тази на Светите братя Кирил и Методий, за да грейне за празника. Преди дни и двете се завърнали в църквата за радост на местните хора. Голям курбан събрал стотици миряни да отпразнуват събитието и храмовия празник.

Сега е ред да бъде възкресен и лика на Свети Илия, казва свещеникът Пламен. Иконата с неговия образ била открита от същите работници, а най-невероятното било, че тя служела за капак на камбанарията и била похабена до неузнаваемост. Как и защо е попаднала там и кой я е ползвал като строителен материал, не ясно. Реставратор е обещал да я възроди, поне 1000 лв. ще са нужни, а отецът вярва, че ще ги намери.

Храмът в шуменското село Осмар е осветен през 1862 г. и е сред най-старите в региона. Никога не затваря врати. Клисарят Станко живее в църквата и е готов винаги да посрещне християни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони