Ученици трошат манастир с камъни по време на служба

Спипани са три 14-годишни момчета от Горна Оряховица и от великотърновското село Димча, които са трошили манастира "Света Троица" с камъни. Заловените вандали са ученици и в неделя се изкачили върху скалния венец над светата обител. В продължение на половин час се забавлявали като мятали камъни от ръба на канарите по манастирските сгради.

Така за пореден път се е изсипал порой от скални отломки с големината на човешка глава. Изплашени богомолци се скрили в църквата и дълго време не смеели да излязат, за да не бъдат уцелени от каменните късове. При нападението на 22 май са натрошени керемиди на параклиса вдвора на светата обител.

"Подложени сме на нечовешки тормоз. От години търпим вандалски набези. Сатанисти громят с камъни вековната ни света обител. Манастирските сгради за с надупчени покриви и наподобяват швейцарско сирене.Църковното пеене се слива с ругатни и анатеми. Някой ден може и човек да убият". Това споделят през сълзи монахините на Патриаршеския манастир "Света Троица".

Като се позатопли времето на скалния венец над светата обител се се струпва тумба младежи, които хвърлят камъни от 100-метровата височина. От ръба на канарите се изсипва порой от отломки, които падат със страшна сила върху покривите на постройките. Поразиите от канонадата са огромни.

При поредното безчинство, монахините незабавно алармирали полицията във Велико Търново. Ченгетата действали светкавично и спипали хулиганите, които са предадени на Детска педагогическа стая.По случая е започнато досъдебно производство за хулиганство.

Коментари

Задължително поле