Шведски съд потвърди заповедта за арест на Джулиан Асанж

Съд в Швеция потвърди заповедта за задържане на създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж. 44-годишният Асанж е издирван от шведските власти за разпит по обвинение за изнасилване през 2010 г., което той отхвърля, предават световните агенции.

"Стокхолмският окръжен съд смята, че все още има основания за подозренията срещу Джулиан Асанж в изнасилване и други закононарушения от по-лека степен и че все още има риск той да избяга от съдебно преследване или наказание", се казва в изявление на Шведския съд.

На 19 юни 2012 г. основателят на Уикилийкс потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Асанж твърди, че отправените му обвинения в изнасилване и други сексуални престъпления са политически мотивирани и се опасява, че може да бъде екстрадиран от Швеция в САЩ, където срещу него се води наказателно разследване за дейността на Уикилийкс.

През 2010 г. Уикилийкс публикува над 90 000 поверителни документа на САЩ за военната им кампания в Афганистан, след което последваха още 400 000, свързани с операциите в Ирак. След тези разкрития сайтът публикува и милиони дипломатически грами, някои от които са още от 1973 г., припомня Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят