Нелегални превозвачи масово возят туристи до Гърция

Снимка: Архив

В Благоевград процъфтява бизнеса на нелегални превозвачи, които предлагат еднодневен плаж до Гърция. За това алармираха туроператори от региона.

След 1 юни тръгва напливът към южната ни съседка за ваканция по тамошните плажове. И със старта на летния сезон се активизираха и нелегалните превозвачи. Те събират клиентела по фейсбук или с обяви в местни издания, подбиват цените на редовните туроператори.

„ Голям проблем е обаче, че има нелегални, направо контрабандни фирми, които превозват пътници с чужди лицензи или без лиценз. Ние си плащаме всички разрешителни и данъци, а тези в сивия сектор трупат само печалби”, казва Здравка Чимева, която е собственик на благоевградска туристическа агенция.

Според нея и колегите й всеки ден към южната ни съседка пътуват автобуси и микробуси, които не отговарят на изискванията за задгранични маршрути. Возилата не са в добро техническо състояние и са риск за здравето и живота на пътниците. „Често фирми, които обслужват конкретна линия, пък пътуват и по други маршрути, което също е нарушение”, казва Здравка Чимева.

За проблема, който взема застрашителни размери, призна и собственикът на благоевградска фирма за автобусни билети Петър Демерджиев. Според него нелегалните превозвачи са „раково образувание, което не може да се махне”.

„Провим непрекъснато срещи, водим разговори и с транспортното министерство. Но няма резултат. Явно няма достатъчно воля да се въведе ред в нашия бранш. Дори вече има сайт, в който точно такива нелегални превозвачи набират пътници. Хванат ли ги, обясняват, че пътниците са роднини и близки. И с този номер минават между капките”, споделя Демерджиев. Нелегалните превозвачи реализират сериозни сезонни печалби като не плащат и лев данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право