Ненчев: Износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50%

Днес в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев откри 12-то издание на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус 2016". Изложбата се провежда на всеки две години, този път интересът към нея е засилен.

Официални делегации са изпратили повече от 20 държави, сред които Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Камерун, Китай, Кувейт, Нигерия, Пакистан, Турция, Южна Корея и други. Делегациите се ръководят от министри на отбраната и висши чиновници и офицери. 63 фирми и организации от девет държави представят нови техники и технологии в отбранителната промишленост. Експонатите са изложени в няколко центъра- "Автобронетанкова техника", " Въоръжение и оптични прибори", "Средства за индивидуална и балистична защита", "Специална техника", "Авиационна техника" и "Системи за моделиране и симулации", предаде БГНЕС.

В изложението присъстват и научните центрове у нас, които имат за предмет на дейност иновации в тази сфера- Военни училища, три технически университета, Военната академия. Новост е и участието на Министерството на вътрешните работи, което е напълно оправдано от акцента върху антитероризма в изложбата. 41 от изложителите са български. При откриването министър Ненчев каза, че през 2015 година износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50% спрямо предходната година, продадени са изделия за над 640 млн. евро.

Подемът ясно се вижда в развитието на ВМЗ Сопот, например, където наскоро бяха открити два нови цеха, запълват се 1000 работни места. По време на "Хемус 2016" България в лицето на Пловдив за пръв път ще бъде домакин на заседание на Комитета на Партньорството за бойни припаси към НАТО. В рамките на изложението се предвиждат демонстрации на полигона в Змейово и край брега на Марица в Пловдив.

На 26 май предстои провеждането на Осмата международна научна конференция на тема " Научните изследвания- ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности", организирана от Института по отбрана "Цветан Лазаров". На нея ще бъдат изнесени над 70 доклада от участници от седем страни. Основният акцент ще бъдат анализираните данни от публични мрежи като Интернет, свързани с откриване на химични вещества и рецепти за приготвяне на експлозиви при домашни условия, използвани от терористични организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес