Червен марш пред парламента

"Червен" марш по случай 24 май!

Футболисти и фенове на ЦСКА разцепиха мрака на нощна София в невиждан у нас шампионски тур. Върху открит автобус новите носители на националната купа отидоха пред парламента директно от националния стадион "Васил Левски". Следваше ги цяла армия от еуфорични фенове, развяващи "червени" шалчета.

ЦСКА завърши уникалния в историята си сезон с невиждан рекорд - за първи път тим от трета дивизия ликува с националната купа след 1:0 срещу "Монтана". Краят на първенството в трета дивизия ще е в събота отново на "Васил Левски" срещу "Миньор" - двубой само с протоколно значение.

До 7 сутринта футболистите поливаха трофея - първо в ресторант, а после в дискотека. Треньорът Христо Янев и ръководството даде команда "свободно", а следващата сбирка ще е чак в петък, когато играчите ще разберат и премиите си за триумфа.

Финалът завърши, какво е бъдещето? "Няма кой да съживи мъртвецът ПФК ЦСКА АД", каза Милко Георгиев, изпълнителният директор в новото дружество наследник на "Чавдар" (Етрополе), което носи името ПФК ЦСКА 1948 АД.

Шефът разясни, че лично президентът на БФС Борислав Михайлов е казал на срещата с премиера Бойко Борисов какво трябва да се направи, за да се върнат "червените" в "А" група веднага. "През последните 10 месеца какво ли не преживяхме - продължи Георгиев. - Михайлов има решение и иска ЦСКА да е в професионания футбол. Той ни подсказа какво да направим. Съществуващото в момента дружество няма как да е пълноправен член на БФС. Предложеният вариант е разумен. Друго юридическо лице ще е правоприемник на ЦСКА."

Думите на Георгиев сочат, че срещата при премиера е решила окончателно съдбата на най-успелия български клуб. Исторически ЦСКА не за първи път се трансфомира. Последният път бе през 1999-а, когато Любослав Пенев взе властта от покойния вече Илия Павлов. Тогава за един момент имаше две формации ЦСКА с двама различни треньори и отбори, но никой в последствие не се осъмни в купите и история, въпреки че клубът на Пенев бе реално новият.

Красен Кралев, спортният министър, се изказа доста предпазливо по казуса ден след финала. "Когато всичко приключи, ще го коментираме - рече политикът след среща в БФС. - Има съд, инвеститори, ръководство. Те са хората, които трябва да коментират. Ако се стигне до ситуация да се чудя на кой ЦСКА да дам лиценз, тогава ще говоря."

Треньорът на "червените" Христо Янев не можеше да скрие емоциите си. "Без хората на трибуните сме никой - каза любимецът на агитката. - Себераздаването на момчета беше невиждано. Великани са. Ако не беше Гриша Ганчев, нямаше да има вече ЦСКА."

"Тази купа има много по-специална стойност от останалите, защото я спечелихме от аматьорския футбол - добавни директорът Пламен Марков. - Вярвам, че този тим ще продължи развитието си."

"Без ЦСКА нашата "А" група е напълно безсмислена - добави крилото Момчил Цветанов. - Бате Ицо Стоичков ни вдъхнови. Запушихме много усти!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ