АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Най-интензивен е снеговалежът в Западна България

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Укрепват храма “Св.св. Кирил и Методий” в Бургас с уникална технология

До шест месеца най- красивият бургаски храм “Св. св. Кирил и Методий”, който се пропука по време на строеж на подземен паркинг в близост, ще бъде укрепен и готов.

Храмът ще отвори врати навърх Празника на Бургас- 6- ти декември, Никулден. В момента тече една от последните операции по проекта- укрепване на земната основа. Това се прави с пилоти- стоманенобетонни колони, които се поставят на 12 метра дълбочина под земята.

Пилотите са общо 220 на брой, а машината, с която се работи по поставянето им е единствена за подобен род дейност в цяла България. Това съобщи пред Труд Мирослав Жеков, главен експерт “Строителни конструкции” в дирекция “Устройство на територията” в община Бургас.

Технологията, по която се укрепва бургаската църква е уникална и не е правена досега в такъв мащаб в България. Проектът за аварийното конструктивно укрепване на църквата е на проф. д- р Йордан Милев, единственият, който се е наел да реши сложната задача.

До момента основните подетапи на проекта са вече факт. Укрепването на всички външни стени на храма, които са 40 см камък и 60 см тухла е преминало успешно. Пукнатините отвън са били около 250 на брой. Имало е и такива с ширина 10 сантиметра. Всички те са запълнени със специален саморазширяващ се цимент и всяка после “зашита” с въглеродни пръти, които са с дължина 150 сантиметра, обясни конструкторът.

Нито една до момента не се е отворила и на милиметър. Всички сводове, арки и куполи са залепени с въглеродна тъкан, а четирите мраморни колони, на които се държи централният купол и малките куполи, са били хванати една с друга със стоманени обтегачи.

Храмът е строен през 1902 година. Тогава е започнало изграждането му, което е продължило повече от 30 години. Църквата няма съвременните конструктивни елементи- бетон и армировка, обясни Мирослав Жеков. Проектът, по който се извършва укрепването в момента е съобразен с всички норми и правила, включително ще издържа на земетръс 7- ма степен, според сеизмичната карта на България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.