Укрепват храма "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас с уникална технология

До шест месеца най- красивият бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий", който се пропука по време на строеж на подземен паркинг в близост, ще бъде укрепен и готов.

Храмът ще отвори врати навърх Празника на Бургас- 6- ти декември, Никулден. В момента тече една от последните операции по проекта- укрепване на земната основа. Това се прави с пилоти- стоманенобетонни колони, които се поставят на 12 метра дълбочина под земята.

Пилотите са общо 220 на брой, а машината, с която се работи по поставянето им е единствена за подобен род дейност в цяла България. Това съобщи пред Труд Мирослав Жеков, главен експерт "Строителни конструкции" в дирекция "Устройство на територията" в община Бургас.

Технологията, по която се укрепва бургаската църква е уникална и не е правена досега в такъв мащаб в България. Проектът за аварийното конструктивно укрепване на църквата е на проф. д- р Йордан Милев, единственият, който се е наел да реши сложната задача.

До момента основните подетапи на проекта са вече факт. Укрепването на всички външни стени на храма, които са 40 см камък и 60 см тухла е преминало успешно. Пукнатините отвън са били около 250 на брой. Имало е и такива с ширина 10 сантиметра. Всички те са запълнени със специален саморазширяващ се цимент и всяка после "зашита" с въглеродни пръти, които са с дължина 150 сантиметра, обясни конструкторът.

Нито една до момента не се е отворила и на милиметър. Всички сводове, арки и куполи са залепени с въглеродна тъкан, а четирите мраморни колони, на които се държи централният купол и малките куполи, са били хванати една с друга със стоманени обтегачи.

Храмът е строен през 1902 година. Тогава е започнало изграждането му, което е продължило повече от 30 години. Църквата няма съвременните конструктивни елементи- бетон и армировка, обясни Мирослав Жеков. Проектът, по който се извършва укрепването в момента е съобразен с всички норми и правила, включително ще издържа на земетръс 7- ма степен, според сеизмичната карта на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони