Бенямин Нетаняху призова за по-близки отношения с Украйна в Киев

Трите закона, на които трябваше да се раздели Законът за движение по пътищата, са оттеглени

Петима ранени при верижна катастрофа с три коли край Плевен

Шестима души са загинали при тежка катастрофа в Турция

Пожар бушува в склад за вторични суровини в Ботевград Шест екипа се борят с огнената стихия

Екоинспектори от Велико Търново: Няма превишения на нормите на въздуха след повторното запалване на депото в Свищов

Бела Торн се снима топлес, режисира порно филм

БАБХ насочи за унищожаване 13 677 кг храна от животински и неживотински произход

Откритите тела в Негован са на възрастни мъж и жена, убити са преди около два месеца

Гуцанов е без правомощия да преговаря за ОИК ДПС и БСП се скараха за секретарското място в избирателната комисия във Варна

Валентин Велчев с „Пирински орли“ на Пирин Фолк 2019

Случай на малария е установен в център за мигранти в Харманли

Покривът на сграда в двора на училище в Пазарджик гори

Бала взе играчи от Армения и трета Бундеслига за Англия и Ейре

Първи случай на африканска чума при дива свиня в област Ловеч

Укрепват храма „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас с уникална технология

До шест месеца най- красивият бургаски храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се пропука по време на строеж на подземен паркинг в близост, ще бъде укрепен и готов.

Храмът ще отвори врати навърх Празника на Бургас- 6- ти декември, Никулден. В момента тече една от последните операции по проекта- укрепване на земната основа. Това се прави с пилоти- стоманенобетонни колони, които се поставят на 12 метра дълбочина под земята.

Пилотите са общо 220 на брой, а машината, с която се работи по поставянето им е единствена за подобен род дейност в цяла България. Това съобщи пред Труд Мирослав Жеков, главен експерт „Строителни конструкции“ в дирекция „Устройство на територията“ в община Бургас.

Технологията, по която се укрепва бургаската църква е уникална и не е правена досега в такъв мащаб в България. Проектът за аварийното конструктивно укрепване на църквата е на проф. д- р Йордан Милев, единственият, който се е наел да реши сложната задача.

До момента основните подетапи на проекта са вече факт. Укрепването на всички външни стени на храма, които са 40 см камък и 60 см тухла е преминало успешно. Пукнатините отвън са били около 250 на брой. Имало е и такива с ширина 10 сантиметра. Всички те са запълнени със специален саморазширяващ се цимент и всяка после „зашита“ с въглеродни пръти, които са с дължина 150 сантиметра, обясни конструкторът.

Нито една до момента не се е отворила и на милиметър. Всички сводове, арки и куполи са залепени с въглеродна тъкан, а четирите мраморни колони, на които се държи централният купол и малките куполи, са били хванати една с друга със стоманени обтегачи.

Храмът е строен през 1902 година. Тогава е започнало изграждането му, което е продължило повече от 30 години. Църквата няма съвременните конструктивни елементи- бетон и армировка, обясни Мирослав Жеков. Проектът, по който се извършва укрепването в момента е съобразен с всички норми и правила, включително ще издържа на земетръс 7- ма степен, според сеизмичната карта на България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.