БСП за прогресивния данък: Ще е справедлив, хората с до 1850 лв. доходи ще плащат по-малко

Снимка: БСП

Ръководството на ПГ на БСП лява България защити предложението на левицата за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, съобщиха от пресцентъра на партията.

Те се аргументираха, че е социално справедливо лицата с по-висок доход да поемат по-голяма данъчна тежест, а за тези с минимален - да има необлагаем минимум. Като друг аргумент социалистите посочиха, че хората с месечни доходи до 1850 лева ще плащат по-нисък данък.

"Предлагаме разумен, справедлив и аргументиран законопроект за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане на доходите на физически лица. Такава социална политика е възможна да се води, като тя няма да нанесе сътресения на финансовата система", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й от 2008 г. досега се е отворила много ножицата между бедни и богати, като също така се е увеличил броят на хората, живеещи под прага на бедността.

Според депутата от левицата Георги Гьоков предлаганите промени ще стимулират и потреблението. "Прогресивното подоходно облагане ще допринесе за устойчиво социално и икономическо развитие", подчерта той.

Зам.-председателят на ПГ на левицата Румен Гечев заяви, че няма развити икономики, които да не са с прогресивно данъчно облагане, като посочи за пример САЩ и Япония. Той подчерта, че освен социалния ефект, тази промяна гарантира и поне половин милиард повече приходи в бюджета.

"Трябва да направим избор - дали да продължава да расте държавният дълг или ще се увеличат приходите в бюджета", добави Гечев. Като друг аргумент той изтъкна факта, че стъпка по стъпка ЕС върви към хармонизация на прогресивно подоходно облагане сред държавите - членки. "Това, което ви предлагаме, се прави масово по света. Предложението ни е въз основа на международната практика, изискванията на ЕС и интересите на България", завърши Гечев.

Въпреки аргументите на народните представители от БСП, членовете на социалната комисия от всички останали парламентарно представени парти отхвърлиха предложението на левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика