На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

БСП за прогресивния данък: Ще е справедлив, хората с до 1850 лв. доходи ще плащат по-малко

Снимка: БСП

Ръководството на ПГ на БСП лява България защити предложението на левицата за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, съобщиха от пресцентъра на партията.

Те се аргументираха, че е социално справедливо лицата с по-висок доход да поемат по-голяма данъчна тежест, а за тези с минимален – да има необлагаем минимум. Като друг аргумент социалистите посочиха, че хората с месечни доходи до 1850 лева ще плащат по-нисък данък.

„Предлагаме разумен, справедлив и аргументиран законопроект за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане на доходите на физически лица. Такава социална политика е възможна да се води, като тя няма да нанесе сътресения на финансовата система“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й от 2008 г. досега се е отворила много ножицата между бедни и богати, като също така се е увеличил броят на хората, живеещи под прага на бедността.

Според депутата от левицата Георги Гьоков предлаганите промени ще стимулират и потреблението. „Прогресивното подоходно облагане ще допринесе за устойчиво социално и икономическо развитие“, подчерта той.

Зам.-председателят на ПГ на левицата Румен Гечев заяви, че няма развити икономики, които да не са с прогресивно данъчно облагане, като посочи за пример САЩ и Япония. Той подчерта, че освен социалния ефект, тази промяна гарантира и поне половин милиард повече приходи в бюджета.

„Трябва да направим избор – дали да продължава да расте държавният дълг или ще се увеличат приходите в бюджета“, добави Гечев. Като друг аргумент той изтъкна факта, че стъпка по стъпка ЕС върви към хармонизация на прогресивно подоходно облагане сред държавите – членки. „Това, което ви предлагаме, се прави масово по света. Предложението ни е въз основа на международната практика, изискванията на ЕС и интересите на България“, завърши Гечев.

Въпреки аргументите на народните представители от БСП, членовете на социалната комисия от всички останали парламентарно представени парти отхвърлиха предложението на левицата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.