МОН предлага да има матури през уикенда

Заради дългата поредица от почивни дни за учениците през май министерството на образованието обмисля да промени регламента за провеждане на зрелостните изпити, съобщи БТВ. Новото предложение е матурите да се провеждат през уикенда. 

Промените правилата за провеждането на изпитите се планира за септември.Тогава матурата по български ще бъде разделена на модули – учениците ще могат да напускат класните стаи след като приключат модула.

„Каквото и да правим трябва да ограничим излизането на учениците и предоставянето на благоприятна възможност да ползват помощни материали”, смята Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Според смята Емил Джасим от Център за образователни инициативи в дългосрочен план министерството трябва да мисли за изпити, които са свързани с критичен поглед и анализ.„Въпросът е дали системата е готова за този вариант на този етап. За да поискаме критично мислене от нашите ученици, трябва първо да сме ги научили на това”, смята Джасим.

Резултатите от проведените матури ще бъдат обявени до 9 юни. Матурата е струвала на министерството над 300 хил. лева., химикалките по време на изпита - над 9 хил. лева, а пликовете – над 30 хил. лв. В момента писмените работи се охраняват денонощно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование