Украински депутат: Българите и гагаузите имат право на национално самоопределение в страната

Украинският депутат от партия „Възраждане“ и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе заяви, че е необходимо да се предостави национално-културна автономия на малките народи в страната според широко разпространената европейска практика, пише украинският „Корреспондент“, цитиран от "Фокус".

Според депутата българите, гагаузите, молдованците и другите народности, в частност тези, които живеят в Одеска област имат право на национално самоопределение. „Този формат има място в много страни, най-вече европейски. Това разширява възможностите на културата и езика в тези райони, където действа съответната национално-културна автономия“, подчерта той.

По отношение на предложението на президента на Украйна Петро Порошенко за предоставянето на автономия на кримските татари Киссе изрази своето недоумение.

„Не виждам възможности за внасяне на съответните членове в конституцията. Ситуацията в Украйна не предполага време за подобни изменения, защото това може да предизвика напрежение“, заяви Киссе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят