Стара река е заляла Розовата долина

Снимка: БНТ

В Казанлък цяла вечер се борят с наводненията и последствията от придошлата р. Стара река - има откъснати села и паднали мостове, а в старата столица свикват спешно кризисен щаб заради придошлата р. Янтра, предаде БГНЕС.

Цяла нощ огромни камиони превозват строителни отпадъци от Казанлъшко, с които се строи дига на р. Стара река, която снощи придойде и отнесе брега си и част от пътищата. Тежкотоварна техника е на място и се разпределят строителни отпадъци. 

Кметът Галина Стоянова ръководи спасителните операции в розовата долина, спрени са електричеството, водата и газоподаването в квартал Дерелика.

Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. Валежите в момента са спрели, но в планината продължават силните дъждове и преливната вода продължава да пълни коритото на р. Стара река.

 Има откъснати села, паднали мостове е равносметката от няколкодневните валежи в Казанлък и региона. Снощи около 20 часа бяха подадени първите сигнали за проблеми в селата Енина, Долно Изворово и най-новия град в общината - Крън.

Пътят между село Енина и град Крън е прекъснат в района на дърводелната, а половината село е разделено на две, заради скъсани мостове над малката вада, която сега е придошла река.

Проблеми има и в село Долно Изворово, където реката е придошла около 1 часа през нощта. Местните реагираха веднага - извадиха тежка техника и успяха да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста.

В Казанлък Стара река е пълна на 100%, заяви кметът на общината Галина Стоянова, която лично ръководи аварийните екипи, които се борят с бедствието.

Реката е подкопала брега в района на Художествената гимназия и е излязла от коритото си, отнасяйки пътя покрай близките къщи. На мястото има струпана много строителна техника, която извозва строителни материали, с които се издига насипна дига, за да се спре разлива.

Към момента ситуацията е овладяна, но се очаква днес времето да продължи да бъде дъждовно, което ще затрудни работата на аварийните екипи. Към този момент няма данни за наличие на бедстващи хора, но хората от голяма част от къщите в село Енина и проблемните райони на Казанлък днес най-вероятно няма да могат да отидат до работните си места, тъй като са прекъснати пътищата им.

Коментари

Задължително поле