Издирват варненец в подводна пещера край Кипилово

Спасители издирват мъж от Варна, който не е могъл да излезе от подводна пещера край котленското с.Кипилово – съобщиха от селото. Според първоначалните данни, той и приятелят му, също от морския град, са влезли с водолазни костюми в пещерата предиобяд на 25 май. Часове по-късно следите му се изгубили. Сигнал за помощ е подаден около 17,30 ч. на тел. 112. Още същата вечер е започнала спасителна акция, но без успех. Пещерата била дълбока около 150 метра. Надеждите са, че мъжът е успял да оцелее във въздушния й джоб. Днес, 26 май, се очаква да пристигне на място екип от спелеолози, които да се включат в издирването.

В Кипилово се говори, че двамата варненци са влезли в пещерата, за да правят снимки. Официално съобщение за случая обаче все още няма от полицията. Подробностите тепърва ще се уточняват.

Край Кипилово има все още недостатъчно изследвана крепост от римско време и 38 пещери, които са обект на постоянен интерес било от любители на природата, било от иманяри. Носят се легенди за съществуването на подземен римски град и скрити богатства. Последната жертва на преданията е от м.г. Мъж пропадна в една от кипиловските пещери, а в чантата му бяха намерени фотоапарат и камера. Преди това пък друг мъж, също от Черноморието, изгуби живота си в Синия вир край близкото котленско с.Медвен. Според легендите, на това място също имало подводна пещера с имане. Историците категорично отхвърлят тези версии, винаги предупреждават хората да не се подлъгват и да не рискуват живота си, но любопитството към този район в Котленския край не секва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини