Менда Стоянова: Една четвърт от общините имат финансови проблеми, държавата ще ги спасява, ако стараят

Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми, обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пред БНТ във връзка с приетите промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентира как да се подпомагат финансово общините в затруднено положение.

6 са параметрите, които трябва да покриват местните бюджети и ако 3 от тях не са изпълнили това означава, че общината се нуждае от план за оздравяване, обясни Стоянова. Най-често проблемите идват от слаба събираемост на налозите или задлъжняване, след коригиране на финансирането по европрограми.

"Много често малки общини поемат да изпълняват проекти по европрограми, които в пъти превишават бюджета им и има нарушения, което ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция. От своя страна държавата, за да спаси общините от фалит, дава безлихвен заем и се получава хаос", обясни Стоянова.

"Трябва да се погледне имат ли общините собствени приходи, те са функция на икономиката на една община. Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около една трета", разясни още Стоянова и попита реторично трябва ли да има 265 общини в България, като една трета от тях не могат да водят самостоятелна политика.

"При оздравителния план всички решения се взимат само ако ги одобри финансовото министерство. Но дори и при такъв план, може да се окаже, че няма как да се спаси финансовото положение на общината и тогава съветът може да поиска държавата да й отпусне безлихвен заем. При определени условия може да се отпусне такъв и ако общината покаже,че се старае да подобри своето финансово положение, дори може и да ѝ се опрости и заема", обясни Менда Стоянова.

Коментари

Задължително поле