Арестуваха Ценко Чоков и сина му Мартин, кметът на Галиче ръководил организирана престъпна група за лихварство, заплахи и палежи

Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат активни процесуално-следствени действия по разследване на организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на с. Галиче и ръководена от кмета на селото Ценко Чоков, съобщиха от държавното обвинение.

До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства. Задържани за 24 часа по Закона за МВР са 12 лица, сред които кметът Чоков и синът му Мартин. Повече информация за разследването ще бъде предоставена на по-късен етап.

В тази връзка на 24.05.2016 г., под ръководството на Окръжната прокуратура в гр. Враца е образувано досъдебно производство за палеж на два леки автомобила - „Рено Рапид“ и „Фиат Улисе“, управлявани от жител на село Галиче - Емил Николаев Марков, съобщава пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

За извършения палеж е съобщил Венцислав Николов от с. Галиче.

Производството се води за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс за запалване на имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти.

До настоящия момент са извършени два огледа на местопроизшествието с участие на експерти от БНТЛ – Враца и пожаро-технически експерти. Иззети са обтривки от запалените МПС, назначени са химически експертизи. В качеството на свидетели са разпитани множество лица, имащи отношение към случая.

Продължава издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право