Без електронни винетки догодина?

Обществената поръчка за въвеждането на електронна винетка от 2017 г. е спярна заради обжалване, което най-вероятно ще попречи да се въведе новата система в планирания срок. Това става ясно от писмен отговор от парламентарния контрол на регионалния министър Лиляна Павлова до депутата от РБ Петър Славов.

Търгът за проектиране и въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси, пуснат от Агенция "Пътна инфраструктура", е на стойност 200 млн. лв., а срокът за реализация е 19 месеца.

Министър Павлова съобщава, че фирмата "Мархинженеринг" ЕООД е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията за спиране на обществената поръчка. Искането е разгледано на 18 май т.г., а отговор от КЗК се очаква най-късно до 13 юни и решение по същество на спора до 20 юни. Страните могат да обжалват решението до 14-дневен срок, след което се очаква тричленния състав на ВАС да се произнесе до месец окончателно върху жалбата.

Павлова уверява, че новите срокове по обявената поръчка ще са съобразени с възникналите след нейното обявяване обстоятелства.

Процедура включва и изграждането на 420 стационарни контролни пунктове, с по няколко регистриращи устройства. По републиканската пътна мрежа вече има изградени 320 контролни рамки с броячи-класификатори. За целите на системата е предвидено изграждането на още 100 нови контролни рамки, както и дооборудването на останалите 320 рамки. Тяхната роля ще е осъществяването на контрол по спазване на задължението за заплащане на пътни такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика