Носителка на "Аскеер" поставя "Вълци" в Драматичен театър-Пловдив

Носителката на "Аскеер" за най-доброто театрално представление през 2015 година Диана Добрева започва работа по спектакъла "Вълци" в Драматичен театър - Пловдив. Драматургичната основа е на Александър Секулов по книгата на Петър Делчев "Трънски разкази", написана на изумителен диалект. С този проект Пловдивската Драма оформя трилогия от спектакли по съвременни български книги - в момента се играе пиесата "Сестри Палавееви" от Алек Попов, а в репертоара се връща и култовата постановка "Възвишение" по романа на Милен Русков. На 1 юни стартират репетициите на "Вълци", като това ще е първата постановка, която ще оживее на обновената след пожар голяма сцена на театъра. С този спектакъл ще се открие 20-ото юбилейно издание на фестивала "Сцена на кръстопът", а за премиерата на "Вълци" се очакват ВИП-гости начело с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

Диана Добрева е един от силните и успешни български режисьори през последните години. Това е първата й работа по съвременен български текст и се очаква с огромен интерес от театралната публика след спечеления "Аскеер" за спектакъла "Къщата на гнева" в театър "Възраждане". "Трънски разкази" на Петър Делчев пък е книга със сурова сила и свирепа мощ. В нея библейският свят на мъжа е разкъсван от вълчите зъби на инстинктите и смразяван от суровите очи на Бога. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Спектаклите на Пловдивския театър, които този сезон неизменно се играят пред пълни салони в Дома на културата "Борис Христов", върнаха интереса към сериозната българска литература и донесоха редица призове на Драмата в града под тепетата - "Икар" за режисура на Иван Добчев, "Икар" за дебют на Боряна Братоева и Мила Люцканова и "Аскеер" за мъжка роля на Бойко Кръстанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства