100 полицаи налазиха Галиче (обзор)

Скандалният кмет на село Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още 12 души бяха арестувани вчера. Разследва се организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, която е ръководена от кмета, съобщиха от спецпрокуратурата.

Акцията на ГДБОП стартирала рано сутринта. „Стотина полицаи ги налазиха. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи оттам”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Още по тъмно селото било блокирано от униформени. Всички входове и изходи на Галиче били завардени от жандармеристи. Кметството също било наобиколено от служители на МВР. Към 11 ч кметът Ценко Чоков бе изведен от дома му с белезници и отведен в кметството. Час по-рано бе арестуван и синът му Мартин. По неофициална информация другият му син Спас се издирва в София.

До обед били извършени близо 50 претърсвания и обиски на лица. По време на акцията са иззети пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства, казаха от прокуратурата.
Операцията на антимафиотите идва само дни след като в Галиче бяха подпалени два автомобила. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова акцията не била свързана с огнения атентат. „Просто съвпаднаха обстоятелствата, вероятно ситуацията е толкова напрегната, че е естествено да се случи. МВР работи по сигнали от Галиче в последните два месеца. Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали“, каза министърката.

Това е поредната акция в Галиче срещу Ценко Чоков. В края на януари т.г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров полицаи и обвинители влязоха в кметството, за да проверят работата на Чоков в последните му два мандата, както и да ревизират всички преписки и дела, засягащи кмета и семейството му. По-късно срещу кмета бе внесен обвинителен акт в съда за документна измама.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че отделно е образувано досъдебно производство за палежите на двата автомобила на 24 май в селото. Тогава пламнаха „Рено“ и „Фиат“, собственост на семейство, което е във вражда с Ценко Чоков. От фамилията дори твърдяха, че видели кмета край запалените коли. Вчера се появиха информации, че синът на собственика на автомобилите е задържан във връзка с разследването на палежа. От прокуратурата и полицията обаче отказаха информация, за да не се попречи на работата по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право