Ново огнище на големия пожар край Реброво

В света има 70 милиона бежанци, рекорден брой след Втората световна война

Тръмп: Идеята за закупуване на Гренландия е „стратегически интересна“

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража за Мартин Трифонов

На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Забраниха каруците в Сливен, обвиняват властта в угаждане на псевдопатриотите

Движението на каруци в Сливен вече е забранено в целия град. Драстичната мярка бе наложена в новата Наредба за обществения ред, която бе приета от местните депутати, представители на 12 партии и коалиции. Наредбата бе внесена за гласуване от кмета Стефан Радев /ГЕРБ/, след като съдържанието й бе изготвено от специална общинска комисия. Забраната стана повод за много коментари относно необходимостта, приложението й и предизвика очаквано възмущение сред ромската общност.

Досега ограничението важеше единствено за централната част на града, в останалата му част, както и в селата, то не бе в сила. С приетата промяна то влиза в сила за всички останали райони и квартали на областния център, през цялото денонощие, включително и в 15-хилядния ромски кв.”Надежда”. Мустафа Мустафов /ДПС/ единствен настоя да се направи изключение поне за ”Надежда”. Но от администрацията не се съгласиха и идеята му не мина. Парадоксът е не само, че за част от жителите на гетото талигите са единственото средство за придвижване, а и единственото средство за събирането на боклуците по тесните квартални улички. На самото общинско заседание нито бе съобщено с какви мотиви се налагат подобни тежки ограничения, нито пък някой попита, дебат нямаше. Нов момент в наредбата е и завишеният размер на глобите, които са предвидени. За всички видове нарушения те са от 50 до 1000 лева, а при повторност – от 1000 до 5000 лева. Все още не е ясно и как ще се осъществява контролът, ако въобще е възможен, за спазването на забраната. Полицаи недоумяват какво трябва да направят с установените „нарушители”: няма отреден терен за временно съхранение на талигите, нито пък подслон за конете с осигурена грижа и храна. В променената Наредба за обществения ред остана изискването каруците да бъдат боядисани в жълто, да имат светлоотразители и да са регистрирани в общината или кметствата. Боядисването в Сливен започна още в края на предходния мандат, 60 каруци получиха регистрационни номера, а други 40 бяха подали документи. Акцията обаче е секнала от месеци и все още никой няма представа колко каруци има както в „Надежда”, така и в целия Сливен. В селата – още по-малко.

„Възмутена съм! Какво искат от хората!? Изглежда – да застрелят конете си!” – заяви Стела Костова, ръководител на Ромската академия за култура, бивш общински съветник от ГЕРБ. „С тази забрана те лишават една група хора от поминък, лишават някои райони на града от възможност за почистване и извозване на сметта. Да, живеем в 21-ви век, но в нашите условия каруците са нужни. За мен това решение е взето под натиск, за да бъде угодено на псевдопатриотите. Не може да са патриоти тези, които не обичат хората ” – каза още Костова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.