Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Депутати: Има риск от полицейски произвол

От МВР успокояват, че и сега имало достъп до трафични данни

Остри дебати и спорове се очакват при приемането на измененията в Закона за електронни съобщения. Причина е допълнението, че за лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление, ще се следят трафичните им данни.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че и в момента по действащия закон достъпът до тези данни става след мотивирано искане на компетентния орган. По думите му компетентен орган освен МВР са и ДАНС, както и Министерството на отбраната. Той бе категоричен, че искането трябва да е мотивирано и че достъпът до тези данни става след разрешение на съд.

“Истина е, че при съмнения за тежко престъпление има нужда от бързи действия, но е притеснително, че се дават твърде много правомощия на полицията. Има реална опасност от полицейски произвол. Не е добре, че прокуратурата е в голяма степен изолирана”, коментира Димитър Дъбов от БСП. Хамид Хамид от ДПС също предупредиха, че се дава още една възможност на МВР да подслушва телефони и да следи кореспонденция. Той е категоричен, че текстът трябва да бъде прецизиран, за да не се допускат злоупотреби с човешките права.

Пред „Труд“ опасения изрази и депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

„Притеснява ме терминът „обосновано предположение“. В този закон (ЗЕС – б.а.) няма дефиниция на този термин. Например в Наказателно-процесуалния кодекс е налице подобно понятие, но там е точно казано при какви случаи се то влиза в употреба, трябват доказателства. Утре (днес – б.а.) в зала ще има дебат, но по този начин текстът дава предпоставка за злоупотреба.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.