Депутати: Има риск от полицейски произвол

От МВР успокояват, че и сега имало достъп до трафични данни

Остри дебати и спорове се очакват при приемането на измененията в Закона за електронни съобщения. Причина е допълнението, че за лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление, ще се следят трафичните им данни.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че и в момента по действащия закон достъпът до тези данни става след мотивирано искане на компетентния орган. По думите му компетентен орган освен МВР са и ДАНС, както и Министерството на отбраната. Той бе категоричен, че искането трябва да е мотивирано и че достъпът до тези данни става след разрешение на съд.

“Истина е, че при съмнения за тежко престъпление има нужда от бързи действия, но е притеснително, че се дават твърде много правомощия на полицията. Има реална опасност от полицейски произвол. Не е добре, че прокуратурата е в голяма степен изолирана”, коментира Димитър Дъбов от БСП. Хамид Хамид от ДПС също предупредиха, че се дава още една възможност на МВР да подслушва телефони и да следи кореспонденция. Той е категоричен, че текстът трябва да бъде прецизиран, за да не се допускат злоупотреби с човешките права.

Пред „Труд“ опасения изрази и депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

„Притеснява ме терминът „обосновано предположение“. В този закон (ЗЕС - б.а.) няма дефиниция на този термин. Например в Наказателно-процесуалния кодекс е налице подобно понятие, но там е точно казано при какви случаи се то влиза в употреба, трябват доказателства. Утре (днес - б.а.) в зала ще има дебат, но по този начин текстът дава предпоставка за злоупотреба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика