Доц. Александър Маринов, политолог: Бойко Борисов ще се кандидатира за президент

Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, прогнозира политологът доц. Александър Маринов, предаде "Фокус". По думите му, това е причината премиерът да отлага обявяването на кандидатурата на ГЕРБ за предстоящия вот. Александър Маринов допълни, че Георги Първанов е неизбираем кандидат, а от АБВ не могат да се надяват на участие в балотаж. Политологът не изключи възможността за издигането на обща кандидатура между АБВ и БСП.

„И ръководството на АБВ, и новото ръководство на БСП, са заинтересувани само от това по някакъв начин да влязат във властта, защото за АБВ въпросът е за непосредственото им оцеляване, а за другите е въпрос на укрепване на новото ръководство. Възможни са два варианта. Единият е, че на Бойко Борисов наистина не му издържат нервите - той и без това е много уплашен – и решава да се кандидатира за президент, защото смята, че е сигурно избираем. Тогава въпросът е какво ще се случи след Борисов, ако бъде избран. Другият вариант е, ако Борисов не се кандидатира и тогава изборите бъдат спечелени от хипотетичен обединен ляв кандидат. Тогава ще се направи голяма коалиция между БСП, АБВ и ГЕРБ и не е много ясно кой ще бъде министър-председател, може би самият Бойко Борисов“, коментира доц. Александър Маринов.

Той допълни, че времето за издигане на кандидати е минало, а това означава, че партиите не са уверени в предложенията си. АБВ и БСП отправят поглед не към президентските избори, а към това, което ще се случи след тях, каза още политологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика