Укрепват Стария бряст с "кобра"

Започнаха укрепителни дейности на хилядолетния полски бряст в центъра на Сливен – съобщиха от общината. За целта в Града под Сините камъни пристигна експертът от Германия Бодо Зигерт. Най-напред той направи проверка на жизнеността и механичната структура на дървото. "Това, което ще направим, е да закрепим клоните един към друг с въжета тип "кобра". Направихме изследвания, за да придобием 3D представа какво се случва в дървото. Използвахме звуков сигнал и метод с пробиване, за да разберем каква е структурата и дебелината му, която може би е от няколко сантиметра", каза специалистът. Той посочи, че ще се наложи съкращаване на короната на Стария бряст, за да се намали тежестта и сподели идеята да се използват колони за придържане на клоните.

Бодо Зигерт съобщи, че дейностите по укрепване на Стария бряст ще продължат два или три дни. Дървото е витално, в добро състояние, има млади клони и листна маса, което означава, че то живее и се развива. Брястът обаче има големи кухини, което е нормално, защото е стар – допълни експертът. Немският специалист посочи, че въжетата, които ще бъдат поставени, издържат между 8 и 10 години.

Брястът в Сливен е останал от древната българска гора. Той е най-старото дърво от този вид на територията на страната. Свързва се с историята на града, негов символ е и е част от емблемата на Сливен. Неотдавна се превърна в национална кауза, след като бе обявен конкурс на ЕС за „Европейско дърво на годината”. Старият бряст спечели конкурса с подкрепата на хиляди българи от страната и чужбина. Общината сключи договор с експерти, за да бъде укрепено и лекувано дървото от нападналите го болести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони