Щерката на Любо Нейков влиза в „Откраднат живот“

Обвинение за хулиганство с особена дързост получи един от задържаните фенове от мача България – Англия

Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Укрепват Стария бряст с „кобра“

Започнаха укрепителни дейности на хилядолетния полски бряст в центъра на Сливен – съобщиха от общината. За целта в Града под Сините камъни пристигна експертът от Германия Бодо Зигерт. Най-напред той направи проверка на жизнеността и механичната структура на дървото. „Това, което ще направим, е да закрепим клоните един към друг с въжета тип „кобра“. Направихме изследвания, за да придобием 3D представа какво се случва в дървото. Използвахме звуков сигнал и метод с пробиване, за да разберем каква е структурата и дебелината му, която може би е от няколко сантиметра“, каза специалистът. Той посочи, че ще се наложи съкращаване на короната на Стария бряст, за да се намали тежестта и сподели идеята да се използват колони за придържане на клоните.

Бодо Зигерт съобщи, че дейностите по укрепване на Стария бряст ще продължат два или три дни. Дървото е витално, в добро състояние, има млади клони и листна маса, което означава, че то живее и се развива. Брястът обаче има големи кухини, което е нормално, защото е стар – допълни експертът. Немският специалист посочи, че въжетата, които ще бъдат поставени, издържат между 8 и 10 години.

Брястът в Сливен е останал от древната българска гора. Той е най-старото дърво от този вид на територията на страната. Свързва се с историята на града, негов символ е и е част от емблемата на Сливен. Неотдавна се превърна в национална кауза, след като бе обявен конкурс на ЕС за „Европейско дърво на годината”. Старият бряст спечели конкурса с подкрепата на хиляди българи от страната и чужбина. Общината сключи договор с експерти, за да бъде укрепено и лекувано дървото от нападналите го болести.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.