Руският президент Путин определи страната си като надежден съюзник на ислямския свят

"Ислямският свят винаги ще може да намери в лицето на Русия надежден съюзник, който ще окаже помощ при решаването на насъщните проблеми." Това обяви в своето послание до групата за стратегическо наблюдение "Русия-ислямски свят", която се провежда в татарската столица Казан, президентът на Русия Владимир Путин, предаде БНР.

Изявлението му бе представено от заместник-министъра на външните работи на страната Михаил Богданов. Москва, според посланието на Путин, иска да потвърди близките си отношения с ислямския свят, подкрепяйки позицията на мюсюлманските държави, свързани с международните отношения, изградени върху принципите на справедливост и върховенството на правото.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов заяви, че днес се възлагат много големи надежди на изграждането на българската мюсюлманска академия в Болгар, център на Волжска България, която ще стане важно място за подготовката на мюсюлмански богослови, учещи истинския ислям.

Миниханов представи Тартастан като място на взаимна толерантност между исляма и християнството, като каза, че скоро ще бъде направена и първата копка на православен храм, посветен на казанската Света Богородица.

Във форума взимат участие видни ислямски богослови, както и бивши министри на културата по ислямските въпроси, вакъфите от Централна Азия и ислямския свят, които обслужват наболелите проблеми в Близкия изток.

Коментари

Задължително поле