МВР: Ще има възмездие за Галиче, премиерът ни подкрепи

"Ще има възмездие за жителите на Северозапада", заяви главният секретар на МВР Георги Костов на съвместен брифинг със спецпрокуратурата за акцията в Галиче и ареста на Ценко Чоков. "Подкрепа от държавата намерихме дори в лицето на премиера", обясни Костов.

"Започнахме разследването, когато получихме данните", допълни той и уточни, че още от края на миналата година са се събирали доказателства. "На 18-ти се взе решение за реализация", обясни още Костов и каза, че последните палежи на коли не са провокирали разследването. "Дори палежът косвено затрудни вчерашната операция", уточни гл. комисар Костов.

Ще бъде поискана мярка за постоянно задържане на кмета Ценко Чоков, съобщиха още от спецпрокуратурата.

"Задържани са 12 лица, 8 от тях са привлечени като обвиняеми по случая" каза прокурор Даниела Попова за казуса „Ценко Чоков".

„Кметът на Галиче Ценко Чоков е ръководител на престъпна група. По повод това има образувано досъдебно производство от февруари месец", заяви тя. „Събираха се доказателства, че съществува такава група. „Извършени са над 45 претърсвания на домове и са разпитани над 20 свидетели, по-голяма част пред съдия. Иззети са много доказателства. Използвани са СРС-та", обясни Попова.

Във връзка с дейността на групата Попова обясни, че е свързана с лихварска дейност, имотни измами, побои и нанасяне на средни телесни повреди на жители на село Галиче, изнудвания и отвличания на лица, на които са давани суми като заеми, и след това са искани лихви. „Като ръководител на групата е определен Ценко Чоков. Освен това са предявени още 5 обвинения, както и към сина му Мартин Чоков", посочи Попова.

Тя информира, че Чоков е давал заеми от 100 до 300 лв. с лихва от 20%.

По думите ѝ, са иззети и множество веществени доказателства, както и сумата от около 14 000 лева. „От автомобил на сина му са иззети 3 800 лв. Освен това са иззети и множество нотариални актове, пълномощни, тефтери с дължими суми", поясни Попова.

По думите ѝ, са намерени и вещества, които реагират на наркотични, но още не се знае какви са точно. „От свидетелски показания става ясна дейността на групата и отделните действия, за които лицата вече са привлечени като обвиняеми. Към настоящия момент имаме достатъчно доказателства, за да бъдем убедителни пред съд", добави тя.

"Мисля, че са събрани достатъчно годни веществени доказателства", заяви главен комисар Георги Костов. Той апелира засегнатите от престъпната група лица да свидетелстват.

Коментари

Задължително поле