Наддават за готвачи и спасители по морето

В курортите край Варна започна голямото надцакване за готвачи и спасители на плажа при острия дефицит на квалифицирани кадри . Докато наемем един добър майстор в кухнята, от съседния хотелски комплекс буквално ни го крадат с оферта за по-високо заплащане, оплакват се хората в бранша.

Начинаещи главни готвачи не се хващат на работа за по-малко от 1500 лева, а най-добрите кулинари под 2500 лева. Има истински бум в заявките за персонал в туризма, търсят се най-много готвачи, спасители, камериерки, администратори, потвърди за "Труд" шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов. Хотелиери и ресторантьори набират хора за работа по морето и от съседните общини -Провадия, Дългопол, Долни чифлик, като наемат квартири за тях във Варна.

600 лева е стартовата заплата за сервитьори и бармани, които вземат бакшиш или процент от оборота и затова няма много кандидати за обслужване на масите за ол инклузив. 500 лева е заплащането на камериерките, но бонусът са храна и безплатен транспорт до курортите. Това лято спасителите на басейн вземат със стотачка отгоре и заплатата им става 700-800 лева, а на плажа получават още по-високо възнаграждение. Изискването към кадрите по морето включва задължително владеене на поне два езика-руски и немски, а познанията по английски и най-вече по румънски се считат за голямо предимство.

Проблемът с кадрите в туризма обикаля по много кръгли маси, но така и не се решава. Една от причините за острия недостиг у нас е отварянето на трудовите пазари в Европа, което дръпна най-добрите и подготвени там, а от друга страна - ниското и сезонно заплащане,което не ги задържа в родните курорти, коментират специалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес