Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

Наддават за готвачи и спасители по морето

В курортите край Варна започна голямото надцакване за готвачи и спасители на плажа при острия дефицит на квалифицирани кадри . Докато наемем един добър майстор в кухнята, от съседния хотелски комплекс буквално ни го крадат с оферта за по-високо заплащане, оплакват се хората в бранша.

Начинаещи главни готвачи не се хващат на работа за по-малко от 1500 лева, а най-добрите кулинари под 2500 лева. Има истински бум в заявките за персонал в туризма, търсят се най-много готвачи, спасители, камериерки, администратори, потвърди за „Труд“ шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов. Хотелиери и ресторантьори набират хора за работа по морето и от съседните общини -Провадия, Дългопол, Долни чифлик, като наемат квартири за тях във Варна.

600 лева е стартовата заплата за сервитьори и бармани, които вземат бакшиш или процент от оборота и затова няма много кандидати за обслужване на масите за ол инклузив. 500 лева е заплащането на камериерките, но бонусът са храна и безплатен транспорт до курортите. Това лято спасителите на басейн вземат със стотачка отгоре и заплатата им става 700-800 лева, а на плажа получават още по-високо възнаграждение. Изискването към кадрите по морето включва задължително владеене на поне два езика-руски и немски, а познанията по английски и най-вече по румънски се считат за голямо предимство.

Проблемът с кадрите в туризма обикаля по много кръгли маси, но така и не се решава. Една от причините за острия недостиг у нас е отварянето на трудовите пазари в Европа, което дръпна най-добрите и подготвени там, а от друга страна – ниското и сезонно заплащане,което не ги задържа в родните курорти, коментират специалистите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.