Изправят пред съд служителка в ДАИ Разград, присвоила 49 110 лв. от такси

Служителка на ДАИ в Разград ще бъде съдена за облагодетелстване, с което е нанесла вреди за над 49 110 лв., съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. 38-годишната Десислава Тр. е обвинена, че в периода 1 януари до 31 август 2013 г., с цел да набави за себе си имотна облага, нарушила служебните си задължения, с което причинила значителни вредни последици.

Десислава работела в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ като инспектор в областния отдел „Контролна дейност“ в Разград. Вътрешна проверка установила, че липсват документи и разписки за внесени суми за издаване на карти за квалификация, карти за дигитален тахограф и карти на водачи, които превозват опасни товари /ADR/. В задълженията на служителката влизало приемане на заявления за тези документи, които задължително се придружавали от вносни бележки за платени такси по банков път.

Оригиналното заявление се предавало на фирма „Трюб Демакс“ АД, тъй като дружеството изработвало картите, а другото оставало в ДАИ – Разград, заедно с оригиналните платежни документи, съобщават от прокуратурата.

Вредите, нанесени на ДАИ са 4854 лева, а останалите са за сметка на частното дружество, което било ощетено.

Служителката присвоила и 305 лв., взети на ръка такси за издаване на документи на водачи на МПС без право, които не внесла по банковата сметка на автомобилната инспекция и частното дружество.

В хода на досъдебното производство срещу Десислава Тр. са разпитани 452 свидетели, които разкрили, че таксите за издаване на необходимите им документи, като водачи на МПС, са плащали на ръка на подсъдимата с обещанието тя да внесе сумите по банкова сметка. Платените на ръка такси обаче тя задържала за себе си, но придвижвала заявленията за издаване на съответните карти, като се възползвала от обстоятелството, че оригиналните платежни документи оставали в автомобилната инспекция.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че жената имала семейни проблеми в периода, в който са извършени престъпленията. Тя се признала за виновна, но не е възстановила щетите до приключване на досъдебното производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право