Кмет спаси над 300 домакинства от непрекъснати наводнения в Свищов

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев реши дългогодишен проблем на над 300 домакинства заради непрекъснати наводняване на мазите и гаражите им. Това се случи в петък след като бе предприето почистване на канализационната система в комплекс „Химик“. На място е изпратена специализирана техника. Рано сутринта автомобил „Вома“ е започнал изпомпването на наносите и отлаганията от шахтите.

Живеещите в квартала разказаха, че откакто са построени блоковете им преди 40 години, канализационната система не е почиствана. При всеки по-сериозен дъжд мазите им се наводняват, а районът около блоковете им започва да плува в мръсни води и фекалии.

През последните 10 години проблемът се задълбочава до такава степен, че мръсната вода е започнала да навлиза и в апартаментите, които се намират на първите етажи на кооперациите. Потърпевшите разказаха, че масово студенти-наематели са напуснали жилищата, именно поради тази причина.

След като години наред никой не решава тежкия проблем, новият кмет на Общината Генчо Генчев се отзовава на поредния сигнал. Градоначалникът събрал екип от специалисти и наел специализираният автомобил „Вома“ от Велико Търново, който е единственият град в Северна България, разполагащ с него.

„Тръбите са много затлачени с наноси. Не са почиствани от десетилетия, откакто са построени блоковете тук. Пълни са с с пясък, чакъл и други отлагания, в резултат на което водата не може да се оттече. Щом времето се влоши и завали, тази вода се надига, избива капаците на шахтите и залива всичко наоколо – гаражи, мази, градинки”, обясни инж. Пламен Петков, директор дирекция „Инвестиционна политика, кадастър и техническо обслужване“ в Община Свищов.

Под контрола на инж. Петков почистването на тръбите в комплекс „Химик“ ще продължи и в следващите дни. След това предстои изриване и на дренажните тръби, които отвеждат водите от ул. „33 Свищовски полк“.

Живеещите в комплекс „Химик“ не спираха цяла сутрин да благодарят на ръководството на Общината и кмета Генчо Генчев. Те обясниха, че за толкова години жалби и сигнали, никой не е взел на сериозно проблема и не са предприемани мерки. Особено развълнувана бе Венера Илиева, която сподели, че съпругът й е инвалид и при всяко наводнение се е оказвало невъзможно излизането му навън.

Коментари

Задължително поле