На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Пловдивска стоматоложка получи заплахи от Етичната комисия на БЗС заради благотворителност

Стоматоложката д-р Даниела Спасова от Медицински център-1 в Пловдив е получила лично телефонно обаждане от представител на Комисия по професионална етика при местната колегия на БЗС (Българския зъболекарски съюз), че поведението й противоречи на етиката и представлява нелоялна конкуренция.

„Обади ми се лично д-р Веселка Христамян и ми ги наговори всички тези неща“, твърди д-р Даниела Спасова.

Поводът за заплахите са безплатните стоматологични профилактични прегледи, които ще се провеждат в Медицински център-1 в Пловдив през месец юни под егидата на Ортодоксалния орден на Хопиталиерите на Свети Йоан. Неговият председател д-р Невен Енчев, който бе ръкоположен от Негово Светейшество патриарх Теофилос Трети за „Пазител на стените на Йерусалим“ за изключителния му принос в сферата на благотворителността, бе изумен от реакцията на БЗС.

„Много ми е странно, че желанието да се помага на хора в нужда, може да се обяви за конкуренция, при това нелоялна. Досега този тип дейност не се смяташе за нелоялна конкуренция, когато ставаше дума за медицински услуги, а в стоматологията се оказа точно такава. Нима храненето на бедните, което се организира пред болници „Медлайн“ всеки вторник и петък от близо 2 години, е конкуренция на ресторантьорския бизнес или на магазините за хранителни стоки? Още по-смущаващо е, че въпросът се коментира от хора, дали Хипократова клетва“, недоумява д-р Енчев.

На практика това е покриване на основни нужди на хората с осигуряването на храна и на медицинска помощ, които остават недостъпни за част от тях въпреки претенциите на обществото, че е социално, декларираха от управителния съвет на фондацията.

„Няма да се поддадем на шантажи и заплахи с административни решения и занапред ще продължим благотворителната си дейност. Хората в нужда винаги могат да разчитат на нас“, увери д-р Невен Енчев.

Той припомни, че акциите на Ортодоксалния орден на Хопиталиерите на Свети Йоан в сферата на здравеопазването и грижите за бедните. Хуманитарната организация продължава вековните традиции на ордена още от времето на създаване на първите хосписи по Светите земи. В наши дни със съдействие на Ордена редовно се организират безплатни медицински консултации, сега дейността се разширява с безвъзмездни стоматологични прегледи най-вече за бедни, за деца и за пациенти с увреждания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.