Чокови давали заеми от 100 до 300 лв. срещу 20% лихва, политическа интрига в Галиче (обзор)

Още един от задържаните при акция на ГДБОП.

Кметът Ценко Чоков и синът му Мартин давали заеми от 100 до 300 лева срещу 20% лихва на съселяните си от Галиче. Ако връщането се забавело, следвали заплахи, отвличания и побои. Това съобщиха вчера от спецпрокуратурата. Адвокатът Иво Найденов обаче заяви, че Ценко Чоков отрекъл да дава пари срещу лихва и като доказателство се прекръстил пред разследващия полицай.

Чокови - баща и син, заедно с още шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група, действало от години в Северозападна България. Днес спецсъдът ще решава кои от задържаните ще останат за постоянно в ареста.

Както съобщи премиерът Бойко Борисов, в четвъртък сутринта полицаи от ГДБОП и спецпрокурори „налазиха“ Галиче. Арестувани са 12 души, но обвинения са повдигнати само на осем от тях. 58-годишният кмет на Галиче ще отговаря като бос на бандата, в която е и 19-годишния му син Мартин. Другият син Спас също е бил задържан, но е пуснат без обвинения.

Извършени са над 45 претърсвания на жилища и коли в Галиче и Бяла Слатина и разпити на над 20 свидетели, включително и пред съдия. В дома на Ценко Чоков са намерени 14 000 лв. , а в колата на сина му Мартин - 3800 лв. Открити са тефтер и лист със списъци с имена на длъжници, както и банкови карти, най-вероятно оставени в залог. Иззети са и документи, по които кметът на Галиче ще се проверява и за имотни измами с ниви. При обиските са намерени и наркотици, но магистратите отказаха да говорят за тях, преди да са ясни лабораторните изследвания за вида и количеството им.

Оперативни данни за престъпната група на Ценко Чоков са получени в ГДБОП в края на 2015 г., съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. По тях през февруари т.г. спецпрокуратурата образувала дело. В МВР то било наблюдавано лично от Костов и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, а в прокуратурата - от самия главен прокурор Сотир Цацаров. Костов обясни, че на 18 май (сряда) криминалистите решили, че вече имат достатъчно доказателства, за да се пристъпи към акция в Галиче, за което уведомили и премиера. Затова арестите нямали нищо общо с палежът на 2 коли в селото на 24 май.

„Още не познавам доказателствата, но знам, че сред основните свидетели е Веселин Тушинов, който загуби последните избори. От една година съм адвокат на Чоков и по сигнали на Тушинов не сме се явявали само на разпити пред НАСА“, каза защитникът Найденов.

Главният секретар на МВР: Оплаквайте се от Чоков!

„Призовавам да свидетелстват всички жертви на групата, които досега са се страхували. Групата е високо конспиративна, изключително брутална и държаща в страх цялото население в региона. При акцията срещнахме подкрепа от държавата, дори и в лицето на премиера. Най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада“, обяви вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Той отказа да отговори на въпроса нямало ли е досега МВР подкрепа от държавата, за да прекрати криминалните практики на кмета на Галиче Ценко Чоков и хората му, станали известни в цяла България още от края на 90-те години. Костов определи този въпрос като политически.

Запитан дали са открити данни за полицейски или прокурорски чадър на Чоков, Костов отговори, че работят и по такава версия, но не му е известно да е открито нещо подобно.

Фактът, че сред задържаните е и лидерът на ДПС в Бяла Слатгина Касъм Касъмов коментира шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той каза така: „Нас не ни интересува кой на каква политическа сила е привърженик или в коя партия членува.“

Политическа интрига в арестите в Галиче

Касъм Касъмов, общински съветник и лидер на ДПС в Бяла Слатина, е сред задържаните от престъпната група на Ценко Чоков, съобщиха вчера от спецпрокуратурата. Местни хора поясниха, че Касъм е син на Мехтин Касъмов, сочен от години като брокер на ромски гласове в региона. На парламентарните избори през 2009 г. Касъмови осигуряват около 9000 гласа за ДПС във Врачанско, а през 2014 г. - към 10 000.

„И Ценко Чоков дължи победите си за кмет на ромите. Дали Касъмови не са минали към партията на Лютви Местан и затова да ги удрят?“, питат се в Галиче.

Селото е разделено на две. Фенове на Чоков, както и адвокатът му, смятат, че той е натопен от неуспелия съперник за кмет Веселин Тушинов. Други от поддръжниците му се опасяват, че след ареста му в селото започнат кражби и грабежи и среднощни нападения над старци.

Враговете на Чокови са категорични, че мястото им е зад решетките заради побоищата и палежите.

Коментари

Задължително поле