БДЦ настоява Ангелкова да спре зеления рекет в туризма

Чавдар Пейчев

Депутат обвини министъра на туризма в бездействие

Екологичното законодателство се е превърнало в печеливш бизнес

Да бъде спрян рекетът на така наречените зелени, който пречи на развитието на туризма, поиска депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев по време на парламентарния контрол. Пред “Труд” той коментира, че екологичното законодателство се е превърнало в печеливш бизнес за определени кръгове и че това е за сметка на обществото.

“Как да си обясним, че докато т.нар. зелени пазят няколко дървета, се извършва поголовна и безразборна сеч, на която те не реагират”, попита Пейчев и даде пример с обезлесяването на местата около неговия избирателен район - Монтана. Депутатът бе категоричен, че инвеститорите няма как да не пазят природата, тъй като имали пряк финансов интерес и от това до голяма степен зависел успеха на бизнеса им.

“Не разбирам и претенциите кой да е инвеститорът. Най-важното е той да осигури качествена туристическа услуга, както и какви концесионни такси плаща на държавата.” Пейчев отправи и критики към Министерството на туризма, което вече година и половина пазело дистанция и нищо не правело за по-бързото придвижване на подробните устройствени планове (ПУП). “Ако бяха влезли в ролята на инициатори на тези планове, вече можеха да разчитат на сериозни инвестиции от страна на бизнеса”, обясни Пейчев.

Министър Николина Ангелкова увери депутата, че промените в Закона за туризма до голяма степен ще решат тези проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика