Дрогирани шофьори се наказват единствено с парична глоба, съизмерима с липсата на колан

Заловените с дрога шофьора получават единствено глоба от 500 до 1500 лева, защото според действащите закони да седнеш зад волана дрогиран е равносилно на това да шофираш без колан например, разкрива разследване на БТВ.

Оказва се, че броят на шофьорите, които употребяват наркотици се е увеличил. Но тъй като според закона не носят никаква наказателна отговорност, след като са заловени от КАТ, биват веднага освободени.

За един месец са установени 157 водачи, шофирали след употреба на наркотици, като основно става дума за младежи, употребили марихуана.

Често експертизите, които се назначават за взимане на кръвна проба за установяване дали водачът е употребил алкохол и наркотици, категорично доказват такава употреба, но не се приемат като годно доказателство в съда заради наредба 30, по която се работи, понеже е архаична и неприложима.

На базата на експертизата прокуратурата образува наказателно производство и изправя шофьорите пред съда, но само формално, защото всички заловени с наркотици водачи, ако не са осъждани до момента, биват освобождавани от наказателна отговорност.

Коментари

Задължително поле