Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Юрист: Законът за бурките е псевдотема, която не засяга нашата държава

Снимка: БТВ

Законопроектът за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето (т. нар. Закон за бурките) е псевдотема, която не засяга нашата държава. България е светска страна, в която важи свободата на личния избор и нашите мюсюлмани дори не ходят облечени така. Тази теза беше застъпена от юриста Емил Георгиев пред БТВ.

В спор с общинската съветничка Нина Гьошева, която по-рано тази седмица се появи на заседание в Пловдив с никаб, той обясни, че законопроектът е опасен и не може да контролира радикален ислям. Според него това е закон за 20 жени в ромската махала в Пазарджик и дори намекна, че има случаи да се плаща на жени да се обличат по този начин.

Гьошева на свой ред посочи мотивите си да направи тази демонстрация и защити закона с това, че той се бори да премахне религиозни символи, които не са традиционни за страната ни. „Направих го за колегите ми. Тези 21 души от общинския съвет, които заявиха, че нямат мнение за това дали забраната да бъде въведена в Пловдив”, обясни тя и допълни, че „ние не забраняваме бурката като такава, а забраняваме облекла, които закриват лицето като цяло”.

Юристът и председател на Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) контрира, че с подобен текст нормативния акт би забранил ски маски, бради и слънчеви очила. По думите му България е светска държава и дори за мюсюлманската общност у нас не е характерно подобно облекло. „Мюсюлманите у нас не се радикализират”, обясни той.

Гьошева защити позицията, че се „опитват да ни налагат техен начин на живот” и „политика, която не е наша”. По думите й ако тя отиде на екскурзия в страна, където е характерно прикриването на лицето и тялото тя ще се съобрази.

В момента в Сливен, Пазарджик и Стара Загора носенето на бурки на обществени места беше забранено. От Патриотичния фронт искаха забраната да бъде гласувана и в Пловдив, но предложението не получи подкрепа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете